Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

New York Times: Rusia încearcă să recruteze foști veterani Wagner pentru a-i trimite pe frontul din Ucraina

Forțele armate ale Rusiei își intensifică eforturile de recrutare a veteranilor Wagner, potrivit foștilor luptători și bloggerilor militari ruși. În felul acesta Kremlinul încearcă să evite o nouă mobilizare.

Patru foști deținuți ruși care au luptat în cadrul Wagner în estul Ucrainei au declarat pentru The New York Times că au primit în ultimele săptămâni apeluri și mesaje prin care le erau oferite noi contracte militare. Trei foști luptători au declarat că au fost îndemnați să se alăture Rosgvardia, garda națională a Rusiei.

Într-un mesaj de recrutare s-ar fi specificat faptul că "Wagner devine în mod oficial o unitate a Rosgvardia". Autenticitatea mesajului nu a putut fi însă verificată.

Mercenarii Wagner, recrutați în mare măsură din închisorile Rusiei, au jucat un rol central în campania de cucerire a orașului Bahmut, din estul Ucrainei. Căderea orașului a reprezentat o victorie simbolică a Rusiei, dar a costat Kremlinul zeci de mii de victime. Mai mult, rivalitatea personală dintre fondatorul Wagner, Evgheni V. Prigojin și înaltul comandament militar al Rusiei a atins un punct de inflexiune la scurt timp după capturarea orașului. Acest lucru a dus în final la o rebeliune armată în Rusia. Prigojin avea să fie exilat în Belarus ca urmare a rebeliunii eșuate. În august, Prigojin, împreunî cu cei mai apropiați comandanți ai săi au murit într-un accident aviatic. Acest eveniment a fost descris de către oficialii serviciilor de informații din Occident drept un asasinat. Kremlinul a negat însă orice fel de implicare, calificând prăbușirea avionului drept un accident.

Victor Zolotov, actualul șef al Rosgvardia, a fost considerat ca fiind unul dintre principalii beneficiari ai căderii lui Prigojin. Înainte de război, Rosgvardia în special cu înăbușirea protestelor anti-guvernamentale din Rusia. Ulterior, după declanșarea invaziei din Ucraina, forțele Rosgvardia au participat la ocuparea teritoriului cucerit.

Rosgvardia încearcă să recruteze foști mercenari Wagner

La scurt timp după rebeliunea Wagner, Zolotov a anunțat că Rosgvardia va primi armament greu - genul de echipament pe care Wagner îl primise în trecut, când Prigojin era în grațiile Kremlinului. Unii analiști au interpretat mișcarea de consolidare a Rosgvardia ca pe o modalitate de a întări o facțiune loială, mai ales după ce armata rusă nu a opus o rezistență semnificativă mercenarilor Wagner în timpul rebeliunii.

Un membru al Rosgvardia confirmat, sub rezerva anonimatului, că a fost creată recent o brigadă specială care ar urma să fie alcătuită din foști deținuți care au luptat anterior pentru Wagner. Alți foști membri ai Wagner se pare că s-au alăturat deja unității tactice Akhmat a Rosgvardia, cu sediul în regiunea Ceceniei.

Armata rusă a încercat, de asemenea, să atragă veterani ai lui Wagner, potrivit unei persoane apropiate de Ministerul Apărării din această țară, care a discutat cu jurnaliștii de la The New York Times sub rezerva anonimatului. Ministerul Apărării, care supraveghează armata, a susținut că a rechiziționat o parte din armamentul greu al mercenarilor Wagner după rebeliune.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE