Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nemulțumirile profesorilor, pe pancarte cu meme-uri. Cum s-a văzut protestul din București

Mii de cadre didactice și angajați din Educație și-au strigat nemulțumirile în stradă, în Capitală, timp de cinci ore.

Protestatarii s-au întrecut în creativitate când a venit vorba de pancarte. Aceștia au apelat la meme-uri reprezentative, pentru a atrage atenția asupra problemelor cu care se confruntă.

Pe una dintre pancarte poate fi văzută o roată a norocului, lângă care stă un guvernant.

Printre opțiunile trecute pe roată se află: salariu profesor, pensie profesor, salariu nesimțit, pensii speciale. "Poate aveți noroc de data asta", le spune guvernantul profesorilor.

Profesorii au lăsat cataloagele pe catedre, dar asta nu i-a oprit să scadă notele la purtare "pentru ignorare".

Pe o altă pancartă, o caricatură a lui Alexandru Ioan Cuza, cel care a dat prima lege a învățământului în 1864, privește situația școlilor din prezent: " Ce-am lăsat și ce-am găsit..."

A fost adusă chiar și o cruce, simbol al "decesului" României educate.

Momentele cheie ale protestului din Capitală

  • Ultima ofertă a Guvernului, două prime în valoare de 2.000 de lei fiecare, a fost respinsă de către sindicaliștii din Educație.
  • Protestatarii au cerut intervenția președintelui Klaus Iohannis. Liderii de sindicat au fost primiți la Palatul Cotroceni, iar în urma discuțiilor aceștia spun că dacă se ajunge la un acord, șeful statului îl va gira.
  • Greva profesorilor va continua și miercuri, 31 mai. Liderii de sindicat vor anunța dacă greva se prelungește și în săptămâna următoare.

La protestul profesorilor au participat părinți, dar și elevi. Reprezentanta elevilor, Ariana Dudună, a declarat în direct la Euronews România că elevii sunt dispuși să își asume amânarea examenelor naționale dacă Educația va fi finanțată.

Profesorii sunt în grevă generală de pe 22 mai. Este prima grevă generală din ultimii 18 ani. După era Ceaușescu și până acum, învățământul s-a confruntat cu trei greve mari, cea mai mare dintre ele fiind în 2005.

Cadrele didactice vor majorarea salariilor cu 25%. Ei vor ca salariul profesorului debutant să fie la nivelul salariului mediu brut pe economie, adică să crească de la 2.400 de lei, cât este acum, la peste 4.500.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE