Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Soluțiile pentru greva profesorilor. Analist politic: S-a comis o greșeală strategică prin amânarea calendarului de rotativă

Analistul politic Radu Magdin a vorbit, în direct la Euronews România, despre greva profesorilor și a spus că s-a comis o greșeală strategică prin amânarea calendarului de rotativă, pentru că negocierile ar trebui să fie purtate cu viitorul prim-ministru, nu cu cel care va părăsi curând funcția.

”Ne aflăm într-un conflict social. Este o realitate. Profesorii au dreptatea lor. Dar contează foarte mult cine o spune. Cred că profesorii își doresc, în momentul de față, ca interlocutor pe cineva cu depline puteri. Cineva care să fie credibil, nu doar cineva intermediar într-o negociere.

Nu vreau să diminuez cu nimic profesionalismul celor care discută cu sindicatele, fie că vorbim despre doamna ministru a Educației sau de domnul ministru al Muncii. Spun că spun pur și simplu momentul istoric de comunicare politică și strategie, de realitate politică în care de aflăm este momentul de tranziție al puterii. De la o bucată a coaliției, către cealaltă bucată a coaliției.

Contează dacă discuți cu un prim-ministru care tocmai pleacă și se prelungește acest mandat, dar tot pleacă, sau dacă discuți cu un prim-ministru proaspăt ca putere, care-ți va fi interlocutor și pentru un an jumătate de acum încolo. Din punctul meu de vedere, s-a comis o greșeală strategică prin amânarea calendarului de rotativă.

Indiferent de criza care-ți intervine, fie cutremur - asistăm la un cutremur social, în momentul de față - că este ceva natural sau alt element de schismă în societate, oricum trebuie să-ți vezi de calendarul inițial. Psihologic, ai nevoie să discuți cu factori decizionali”, spune analistul politic Radu Magdin.

În opinia analistului, a fost deschisă o cutie a pandorei grevelor în România.

”Suntem într-un vid de putere. S-a deschis, totodată, cutia pandorei. În paralel cu profesorii, ale căror solicitări sunt legitime, începem să vedem încurajate, de acest vid de putere și de această clipire din perspectiva coaliției, vedem și alte categorii socioprofesionale”, a spus Radu Magdin.

Cea mai înaltă funcție în stat este una credibilă?

Analistul politic nu este convins că va exista un dialog între Klaus Iohannis și sindicaliști.

Radu Magdin: ”Nu e una credibilă, cu atât mai mult cu cât am văzut astăzi invitația sindicatelor de a discuta cu președintele țării. Nu cred că vor avea un dialog în sine. Aș fi surprins plăcut să văd un dialog, aș fi și mai plăcut surprins să văd un dialog constructiv. Ca analist, din punctul meu de vedere, la Cotroceni suntem blocați într-o zonă de limbaj de lemn și de nepăsare, în care suntem de 9 ani. Nu mă aștept la ceva revoluționar. Mai puțin dacă este un moment de revelație pentru președinte, în care și să seama că-l ajunge din spate ”România Educată”.

Care ar fi soluțiile pentru greva profesorilor

”Domnul prim-ministru actual trebuie să-și dea demisia, în zilele următoare. Domnul viitor prim-ministru trebuie să ia puterea, cât se poate de repede. Negocierile trebuie făcute sub viitorul prim-ministru și asta e și o garanție, se închide acest dosar. E puțin probabil ca tot ce-și doresc protestatarii să se îndeplinească, dar una e să ai un actual și un viitor prim-ministru în următorul an jumătate, care vine și spune <<Îmi pare rău pentru ce s-a întâmplat, vă respectăm, pe moment, până la închiderea anului, cel puțin, avem următoarea soluție financiară, alta decât acele vouchere, vă rog să aveți răbdare și vă propun să reluăm o discuție cu pixul în mână, cu noi venituri bugetare, cu discuții cu Bruxellesul cu deficit excesiv, în toamnă. Aveți cuvântul meu>>. Și asta e o garanție de la viitorul prim-ministru. Ai nevoie de un interlocutor care să aibă o percepție de mână forte, dar și deschisă. Care să ia decizii în România actuală”, adaugă analistul.

”Nu e normal ca o țară întreagă să fie, în momentul de față, luată prizonieră ca agendă publică de așa ceva. Dar asta nu înseamnă acum că începem cu greve în toate domeniile și nu mai facem nimic în această țară”, concluzionează analistul politic Radu Magdin.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE