Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

EXCLUSIV. Ariana Dudună, reprezentantă a elevilor: Suntem dispuși să ne asumăm amânarea examenelor naționale dacă Educația va fi finanțată

Elevii sunt dispuși să-și asume amânarea examenelor naționale dacă acest lucru înseamnă că Educația va fi finanțată în mod adecvat, este declarația făcută de președintele Asociației de Elevi Constanța.

”Trebuie luate anumite măsuri pentru a nu apărea probleme cu privire la examenele naționale, iar dacă greva continuă după această vacanță de Rusalii este puțin probabil ca acestea să se desfășoare după calendarul inițial stabilit.

Însă suntem dispuși să ne asumăm o amânare dacă acest lucru înseamnă că Educația va fi finanțată în mod adecvat, că profesorii continuă să își ceară drepturile și că nu ne vom mai confrunta cu această bătaie de joc constantă a politicului față de educație și de finanțarea ei.

Sperăm că nu e vorba despre o amânare mai mare de o săptămână, poate două, dar suntem dispuși să ne asumăm o amânare dacă profesorii își doresc să iasă în continuare în stradă, să susțină în continuare greva și să lupte pentru drepturile lor și până la urmă și drepturile noastre, pentru că noi toți avem dreptul la o educație de calitate, iar o educație de calitate nu poate să existe fără interes, asumare politică și finanțare.

Nu poți să faci o educație de calitate gratis.”, a declarat Ariana Dudună, președintele Asociaţiei Elevilor din Constanţa.

”Elevii sunt solidari cu profesorii”

Ariana Dudună spune că o parte din elevi simt această grevă ca și când ar fi o vacanță, însă majoritatea elevilor sunt conștienți de ce se întâmplă și există solidaritate pentru profesori.

”O parte din elevi simt această grevă ca fiind un fel de vacanță, dar majoritatea vedem ceea ce se întâmplă și într-un fel ne pare rău că s-a ajuns aici, ne pare rău că profesorii noștri nu pot să se întoarcă la clasă, până la urmă pentru un trai decent, pentru dreptul la viață, pentru că despre asta vorbim. Suntem solidari cu profesorii și ce aș vrea să menționez, mie cel puțin îmi este frică. Această grevă trebuie să aibă succes.

Dacă această grevă eșuează, dacă solicitările profesorilor nu primesc un răspuns decent și rezonabil, nu mă refer la vouchere care oricum trebuiau date din PNRR, un răspuns decent și rezonabil putem să aprindem lumânările. Dacă nici măcar printr-o grevă generală, cea mai mare din aproape 20 de ani, nu mai putem să creștem finanțarea învățământului putem să aprindem lumânările.

Problema principală cred că este subfinanțarea și putem să ne referim la subfinanțare pentru salarii sau subfinanțare pentru structură, resurse și așa mai departe. Per total vorbim de o indiferență a politicului și a factorilor de decizie cu privire la educație și aici vorbim de la Guvern până la autoritățile locale. Acest lucru se răsfrânge în tot sistemul.

Poți să ai un sistem care funcționează bine fără finanțare sau fără o finanțare adecvată, nu poți face o reformă fără finanțare, iar în acest moment nu există vreun apetit pentru vreo reformă reală.

La legile educației nu s-a venit cu o reformă, cu niște schimbări revoluționare. Pur și simplu au fost modificate niște articole aș numi un upgrade dacă nu un downgrade, doar niște aspecte punctuale au fost modificate, dar nu vorbim de o reform propriu-zisă.”, a adăugat aceasta.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE