Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Guvernul merge mai departe cu „oferta” pentru profesori. Sindicaliștii refuză din nou propunerile și cer majorarea salariilor cu 25%

Sindicaliștii din învățământul preuniversitar din Iași solicită președintelui României să intervină ca mediator între salariații din Educație și Guvern. Uniunea Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar Iași a trimis o scrisoare deschisă șefului statului, amintind de situația din 2005, când greva generală a ținut trei săptămâni. Astăzi sindicaliştii ieşeni din învăţământ vor organiza un miting în faţa Prefecturii, iar mâine 250 de membri vor veni cu autocarele la protestul organizat în Bucureşti.

Dan Chihaia, profesor Colegiul "Vasile Adamachi", Iași: ”Am apelat la această scrisoare în ultim moment, într-o disperare, să spunem pentru că suntem de-o săptămână în grevă, nu s-a rezolvat nimic. S-a făcut o ofertă din partea Guvernului jignitoare pentru angajații din învățământ. Președintele are rol mediator, conform constituției. Dânsul ar putea media și ar putea discut cu membrii Guvernului. Un minim de decență, un salariu decent, un respect din partea guvernanților.”

Laviniu Lăcustă, președintele USLIP Iași: ”Noua ofertă a Guvernului este cea veche. Evident că protestele vor continua. Oamenii sunt hotărâți să continue. Nu putem accepta nici vouchere, nici zile libere, nici prime. Noi ne dorim salarii. Dacă am fi avut până în acest moment negocieri în care să fi apărut și respect din partea Guvernului, probabil că situația nu ar fi fost atât de tensionată.”

Profesorii continuă protestele

Guvernul continuă să insiste cu o ofertă pe care sindicaliștii din educație au refuzat-o deja categoric - stimulentele de 2.500 de lei. Deși premierul Nicolae Ciucă nu a fost prezent la discuțiile cu profesorii, purtătorul de cuvânt al Executivului susține că măsurile care vor fi aprobate prin ordonanță de urgență reprezintă „dovada că Guvernul tratează cu seriozitate problemele personalului din Educație”.

Reprezentanții profesorilor au respins clar oferta guvernanților și au cerut în continuare măriri salariale, printre care creșterea venitului unui profesor debutant la 4.000 de lei net. În prezent, cele mai mici salarii din sistem sunt în jur de 2.500 de lei. 

Între timp, greva generală din educație continuă. Luni, vor avea loc proteste la Iași și Brașov, iar marți va fi un marș de amploare al profesorilor, la București.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE