Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ultima ofertă a Guvernului pentru angajații din Educație. ”Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei”

Guvernul a pregătit o ordonanță de urgență care va asigura majorări ale veniturilor celor peste 270.000 de angajați din sistemul de Educație, ca urmare a discuțiilor purtate cu liderii sindicali. Astfel, vor fi alocați pe 1,2 miliarde lei pentru a asigura ca profesorii să beneficieze de o ”primă de carieră didactică” până la viitoarea lege salarizării, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

În schimb, banii alocați nu acoperă nici măcar jumătate necesarul de care ar fi fost nevoie pentru a asigura, pentru șase luni, majorarea salariilor profesorilor cu 25%, cât au solicitat sindicaliștii din Educație.

Peste 270.000 de angajați vor beneficia de creșterea veniturilor

”Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene 410 milioane de lei bani europeni din programul «Educație și Ocupare» pentru perioada 2021-2027, respectiv 313 milioane de lei din bugetul național. În total, 723 de milioane de lei care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic, din anexa 8.

Împreună sunt 1,23 miliarde de lei pe care Guvernul le alocă pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educațional”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Dan Cărbunaru a explicat că 273.532 de angajați din sistemul de Învățământ vor beneficia de creșterea veniturilor.

Cei 2.500 de lei care reprezintă măsuri de susținere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială care va asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare. Acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare, pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume.

În total, 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Vor primi acești bani în iunie și în septembrie.

În timp ce personalul didactic și didactic auxiliar va primi 1.000 de lei în luna iunie și 1.500 de lei în luna octombrie”, a mai spus reprezentantul Guvernului.

Cărbunaru a amintit că și alte state europene precum Franța, Croația, Italia, Muntenegru, Lituaniei sau Norvegia au aplicat măsuri similare.

Ministrul Muncii începe luni discuțiile cu sindicaliștii privind viitoarea lege a salarizării

”Din dispoziția premierului Nicolae Ciucă, începând de mâine, ministrul Muncii, Marius Budăi, începe dialogul cu reprezentanții sindicatelor, începând cu cei ai Educației, pentru noile grile ale viitoarei legi a salarizării.

Educația este pentru acest Guvern o prioritate și se va păstra ca prioritate la nivel național. (...) Este nevoie de o nouă lege pentru a da venituri mai mari profesorilor, educatorilor și tuturor celor care lucrează în sistemul educațional.

Ministerul Muncii va demara în regim de urgență discuțiile cu toate categoriile bugetare pentru a găsi formula echitabilă și corectă”, a mai spus Cărbunaru.

De câți bani ar fi avut nevoie Guvernul pentru a crește salariile profesorilor cu 25%

Potrivit calculelor Euronews pe baza datelor Ministerului de Finanțe, majorarea cu 25% a salariilor profesorilor ar costa bugetul de stat 2,61 miliarde de lei pe jumătate de an, adică 0,16% din PIB.

Deocamdată, bugetul alocat pentru salariile cadrelor didactice prevede o sumă de 10,47 miliarde de lei pentru trimestrele III și IV, dintr-un total de 23 miliarde de lei pe întreg anul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE