Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul Vocilor Civile colectează mărturii ale civililor marcați de războiul din Ucraina

Din 2014, anul în care Rusia a invadat Crimeea, muzeul colectează și păstrează mărturiile personale ale celor prinși în războiul devastator din Ucraina, pe care le prezintă într-o arhivă online.

Reprezentanții muzeului susțin că "obiectivul principal" este oferirea de informații de încredere despre modul în care civilii au fost afectați de război, "astfel încât nici o poveste, nici o voce, nici o crimă a Rusiei în Ucraina să nu fie uitată".

"Este important să păstrăm memoria trecutului și a prezentului pentru un viitor pașnic și mai bun pentru Ucraina", au mai adăugat reprezentanții muzeului.

Mai mult de 15.000 de victime civile au fost înregistrate de către OHCHR între februarie 2022 - octombrie 2022, deși cifra reală este probabil să fie mult mai mare.

"Aș vrea ca toate aceste povești să nu fie șterse din memorie, astfel încât amintirile noastre să rămână pentru totdeauna. Astfel încât fiecare poveste umană din arhiva Muzeului Vocilor Civile să devină un apel pentru a pune capăt acestui război teribil și pentru a preveni tragedii similare în viitor", a declarat Rinat Akhmetov, a cărui fundație finanțează proiectul.

Până în prezent, 43.819 persoane au contribuit cu poveștile lor la arhivă, prin videoclipuri, înregistrări audio și declarații scrise.

În condițiile în care războiul continuă să facă ravagii, numărul mărturiilor deținute de arhivă este în continuă creștere. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE