Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Muzeul Apei din Timișoara. Uzina de Apă Urseni a fost prima stație de tratare a apei, dată în funcțiune din 1914

Un muzeu al apei este, cel puțin pe perioada verii, un spațiu ideal pentru un strop de răcoare. Un astfel de loc chiar există, la Timişoara, iar în acest weekend, spațiul este gazda unui festival. Răcoare, creativitate şi un pic de istorie definesc perfect Muzeul Apei. 

În Timișoara, povestea apei potabile începe aici, la grupul de fântâni, la baza celor 55 de trepte pe care vizitatorii trebuie să le coboare. Vorbeam despre o instalație creată în anul 1907 și dată în funcțiune în 1914, de un inginer care a trebuit să găsească o soluție pentru alimentarea cu apă a orașului.

Ateliere de modelat lut sau pictură la Muzeul Apei

Uzina de Apă Urseni a fost prima stație de tratare a apei din Timișoara. Astăzi, în orașul devenit capitală culturală europeană, uzina s-a transformat în Muzeul Apei. Cele trei clădiri împreună cu terenul generos au fost puse în valoare prin expoziții temporare și evenimente culturale. Copiii au fost atrași imediat de atelierele de modelat în lut.

”Fetița noastră este la grădiniță și are o grămadă de activități acolo. Îi place să coloreze, în special cu acuarele. Îi place și plastilina, iar când a venit aici a mers imediat la lut”, spune un părinte. 

Pentru că s-au aflat într-un muzeu de profil, copiii, dar și adulții au avut șansa să experimenteze pictura în culori bazate pe apă. 

 ”Am colorat apa și i-am invitat pe cei mici și cei mari să se bucure de culoare, de curgere, pur și simplu de pete”, explică un artizan. 

”Ne-am bucura foarte tare să vină seniorii în această seară la petrecerea cu șlagăre, cu muzică din anii 60 - 80, adusă de colectivul discotecă. De asemenea, avem instalații de artă contemporană. În faimosul OZN sau grupul de fântâni, este o instalație sonoră și poetică a celebrilor artiști Ana Maria Pravicencu, Maria Ristici și Maria Ratiu. În spatele meu, în stația de filtrare, este o instalație audio-vizuală interactivă care dialoghează cu clădirea realizată de cei de la Electronic Resistance”, menționează organizatorul.  

În afara evenimentelor culturale, vizitatorii vor putea vedea vechea uzină de apă, grupul de fântâni, sala filtrelor şi sala pompelor. Interiorul vechii uzine de apă este spectaculos pentru că el păstrează, în stare bună, utilajele folosite la tratarea apei acum mai bine de o sută de ani. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE