Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova amenință că îi va pedepsi pe cei care au atacat petrolierul rusesc

Moscova amenință că îi va pedepsi pe autorii atacului cu drone asupra petrolierului rusesc. Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zakharova, a calificat actul drept o acțiune barbară și a promis că Rusia va riposta.

O navă de război rusă a fost lovită în portul Novorosisk. Potrivit presei din Ucraina, Kievul și-a asumat lovitura asupra acesteia, precum și asupra petrolierului Sig, avariat în strâmtoarea Kerci.

Formula de pace propusă de Ucraina

Pe de altă parte, în Arabia Saudită au început discuțiile privind soluționarea pașnică a războiului din Ucraina. Întâlnirea de două zile reunește 42 de țări, dar niciun reprezentant al Rusiei. Politicienii discută așa-numita "Formulă de pace" propusă de președintele Zelenski.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: "În total, 42 de țări sunt reprezentate acolo. Continente diferite, abordări politice diferite ale problemelor globale. Dar toți sunt uniți de principiul prioritar al dreptului internațional. Și pentru aceasta Ucraina a propus Formula de pace, deoarece ordinea internațională, bazată pe reguli și încălcată de agresiunea rusă trebuie restabilită."

Planul lui Zelenksi vizează, printre altele, eliberarea totală a teritoriilor ocupate și anexate, inclusiv Crimeea și regiunile estice. Acest lucru este inacceptabil pentru Rusia. În plus, și alte țări s-au declarat împotriva acestei cerințe.

Pe front, Ucraina a anunțat mai multe atacuri cu rachete rusești, în special împotriva unei fabrici din Zaporojie, unde sunt reparate motoarele de avion ucrainene. La rândul său, armata rusă a anunțat că a ocupat un sat din regiunea Lugansk, în zona în care forțele ucrainene semnalau lupte acerbe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE