Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mirosul urât persistă în Cluj-Napoca. Prefectura județului a instituit un grup de lucru, dar fără un rezultat concret

După două săptămâni de teste, autoritățile din Cluj-Napoca nu au găsit cauza mirosului urât din oraș. Prefectura județului Cluj a instituit un grup de lucru, dar fără vreun rezultat concret. Pe scurt, în Cluj-Napoca continuă să miroasă a deșeuri și nimeni nu pare să știe de ce.

Multe analize, dar fără răspuns

Multe suspiciuni, puține răspunsuri concrete. De mai bine de două săptămâni, nimeni nu știe sursa mirosului neplăcut care a acoperit municipiul Cluj-Napoca. Autoritățile se întrec în măsurători, fără rezultat, însă. 

Istvan Szakats, activist de mediu: ”Mi se pare că această mobilizare de forțe de 10 instituții de la prefectură în jos toată lumea a fost una exagerată. Aceste instituții cred că nici nu au tehnologia care să prioritizeze: 80% din putoare vine din, 40% vine din, din cauza constrângerilor tehnologice, din cauza precauției politice.”       

Primul deget a fost îndreptat către Centrul de Management integrat al Deșeurilor. Firma care colectează deșeurile a fost amendată cu 80.000 de lei pentru că mecanismele de sortare a gunoiului nu funcționează corespunzător.

Stanisav Costa, comisar-șef la Garda de Mediu Cluj-Napoca: ”Nu putem lega un miros sau o parte din miros provine de la acest centru de management al deșeurilor. Întotdeauna am înțeles că a fost niște probleme probleme tehnice sau probleme de randament al utilajelor și de capacitatea la care au fost ele proiectate și de faptul că ajung foarte multe deșeuri în rampă, cantități care se pare că au fost mai mari decât cele estimate atunci când a fost conceput acest proiect.”

Analizele desfășurate de Ministerul Mediului

Un alt suspect pentru mirosul înțepător din Cluj-Napoca a fost o fermă de păsări din apropierea municipiului. Asta deși vecinii fermei spun că nu sunt deranjați de mirosul venit de la păsări sau acțiunile de fertilizare.

Directorul fermei din Aiton susține că mirosul din Cluj a apărut înainte de acțiunea de fertilizare din 28 august, iar sesizările au fost făcute cu trei zile mai devreme  de la locuitorii din apropierea centrului de gunoi. Patronul firmei spune că de 11 ani de când face fertilizarea nu a avut probleme cu mirosul neplăcut.

Irina Munteanu, prefect: ”În urma analizelor curenților de aer, analizelor de sol s-a eliminat varianta existenței de cadavre de păsări în acel îngrășământ natural care se împrăștie pe teren.”

În urma analizelor, s-a însă o ușoară creștere a nivelului de amoniac, substanță specifică fermelor și zonelor agricole unde se folosește îngrășământ natural, spun specialiștii în calitatea aerului.

Luminita Mărmureanu, cercetător științific calitate aer: ”Îl simțim, dar nu ne deranjează așa mult. Nu e benefic pentru sănătate, este iritant, practic el contribuie la poluare, dar nu l-am sesiza noi, ca și oameni, așa puternic ca un miros de hidrogen sulfurat.”

Și Ministerul Mediului a trimis un laborator mobil pentru a colecta probe. Analizele sunt încă în desfășurare, iar rezultatele sunt așteptate săptămâna viitoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE