Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miros insuportabil de gunoi în Cluj, reclamat de localnici. Autoritățile de mediu: și cetățenii sunt parte din problemă

De câteva zile, pe o căldură apăsătoare, un miros groaznic de gunoi se simte în zona metropolitana Cluj-Napoca. Mii de clujeni se plâng pe rețelele de socializare, dar deocamdată fără răspuns. Ba chiar autoritățile de mediu spun că și cetățenii sunt parte din problemă.

Mirosul imposibil de suportat provine de la Centrul de Management Integrat al deșeurilor, locul în care ajung gunoaiele colectate.

Mai mulți locuitori din județul Cluj au făcut nenumărate sesizări că în municipiu miroase a fecale și a gunoi. La Centrul de Management Integrat al deșeurilor, Garda de Mediu urmează să facă niște controale. În trecut acest miros s-a mai repetat, în 2022.

Mai multe ONG-uri spun că gunoiul nu este sortat cum trebuie

Chiar dacă acesta pleacă din locuințe în pungi separate, el ajunge în mașina de gunoi la un loc.

În urma controalelor Garda de Mediu transmite că primele concluzii ar fi operațiunile de nivelare a deșeurilor și Acumularea de deșeuri reziduale, care urmează a fi tratate în cadrul instalației de tratare mecano-biologică de la centrul ecologic.

Lucian Stanca, Comisar Garda de Mediu: E o problemă. Traseul logic ar fi, dacă tot se face colectare selectivă, să fie colectate în pubele separate, iar operatorul de salubritate să le colecteze separat, să le aducă la stația de sortare și să fie procesate ca atare. Dacă se întâmplă altfel, atunci e o problemă pe care cetățeanul trebuie să o sesizeze la operatorul de salubritate, la Consiliul Județean, la Garda de Mediu, care pot să ia măsuri asupra operatorului de salubritate.

Cu toate acestea, plângerile există, atât din partea cetățenilor, cât și din partea ONG-urilor, care afirmă că, din 2020, la groapa ecologică de gunoi se depun peste 100.000 de materiale, din care cam jumătate sunt nesortate, netratate, necompostate.

Istvan Szakats, Activist de mediu si președinte ONG AltArt: În continuare se aruncă aici, lucru pe care eu l-am documentat cu drona ani de zile, de zeci de ori și raportat la Garda de Mediu. Se depun în corpul depozitului obiecte mari gen cauciucuri de tractor, chiar de camion, saltele de pat, saci de moloz. Aici nimic n-ar trebui să aibă peste 8 cm mărime și n-ar trebui să vezi niciun nailon.

Ultimele date europene plasează România pe ultimul loc la proporția reciclării si compostării deșeurilor municipale, mai exact 11,3%, iar 51% este rata de umplere a gropilor de gunoi, în general. Datele cu privire la situația țării noastre au ajuns și în presa din Germania. O echipă Deutsche Welle a făcut o întreagă investigație cu privire la modul de colectare și sortare a deșeurilor.

Gönna Ketels, jurnalist Deutsche Welle: Oficial, în Germania nu mai există gropi de gunoi de felul acesta. Acum, toate deșeurile sunt incinerate, iar apoi folosite ca să se genereze energie. Sau deșeurile colectate sunt reciclate cumva. Deci nu mai sunt la fel de multe. Trebuie să aveți în vedere că, în ceea ce privește noul depozit pentru deșeuri din Cluj, ar trebui să fie unul modern, ar trebui să respecte standardele europene. Dacă ar fi funcționat cum trebuie, ar fi la un anumit standard. Cred că asta trebuie să avem în  vedere.

Deșeurile municipale reprezintă 27% din cantitatea totală a acestora din UE. Obiectivele europene spun că, până în 2030, în țările Uniunii ar trebui ca refolosirea și reciclarea deșeurilor municipale să fie de 60%.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE