Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Achiziția care a împărțit Clujul în două tabere. Primăria cumpără cu bani publici o clădire de la BCR cu aproape șase milioane de euro

Primăria Cluj-Napoca va plăti aproape șase milioane de euro, bani de la bugetul local, companiei BCR, deținută de austriecii de la Erste Group, pentru un sediu situat în centrul orașului. Achiziția aprobată luni de consilierii locali a stârnit controverse. Aleșii PSD au votat împotrivă, din cauza prețul cerut, iar grupul USR s-au abținut de la vot, invocând printre argumente faptul că primarul Emil Boc a îndemnat la boicotarea afacerilor austriece, în condițiile în care Austria s-a opus intrării României în spațiul Schengen.

Consiliul local Cluj, în care PNL are majoritate, a aprobat, luni, cu 20 de voturi pentru, 5 abțineri și un vot împotrivă ca municipalitatea să achiziționeze clădirea situată pe strada George Barițiu nr. 10-12, relatează publicația locală Ziua de Cluj.

Primăria Cluj-Napoca este obligată să achite companiei BCR suma de 5,87 milioane de euro până la data de 21 decembrie 2022. Banca deținută de compania austriacă Erste Group solicitase inițial 6,5 de milioane de euro, însă a scăzut prețul în urma negocierilor purtate de muncipalitate aproape două luni.

Vezi AICI hotărârea Consiliului Local Cluj-Napoca prin care a fost aprobată achiziția.

USR și PSD s-au opus achiziției clădirii

Grupul consilierilor locali USR s-a abținut de la vot.

„Ca foarte mulți clujeni, avem foarte mari îndoieli de oportunitatea față de această achiziție. Nu putem să ignorăm nici lipsa de consecvență politică din primărie. L-am auzit pe domnul primar Boc că a zis, la o emisiune radio, că Austria a făcut o mare nedreptate României prin votul negativ exprimat pentru aderarea țării la Schengen și a îndemnat la boicotul afacerilor austriece spunând că avem opțiuni unde să alimentăm sau nă ne petrecem vacanțele. E o mare diferență între vorbe și fapte”, a spus Călin Groza, consilier local USR în Cluj, potrivit Ziua de Cluj.

În schimb, consilierul PSD Vladimir Mătușan a votat împotriva achiziției.

„Suma mi se pare mare, având în vedere că noi suntem proprietarii terenului. Având în vedere că avem un proces de digitalizare, o parte din personal poate munci și de la domiciliu, și având în vedere votul Austriei, eu voi vota împotrivă la acest proiect”, a spus Mătușan, conform sursei citate.

Viceprimarul Clujului, Dan Tarcea, a explicat că banii din bugetul local nu vor fi alocați „pentru Austria, ci pentru necesitatea clujenilor”.

„Despre Austria, așa este, a făcut o mare nedreptate poporului român, dar nevoia pentru acest spațiu nu a dispărut în 7 zile de la acel vot. E una reală, continuă și permanentă. Banii nu-i dăm pentru Austria, ci pentru necesitatea clujenilor de a-și duce mai departe relația cu municipalitatea. În final, clădirea vine în patrimoniul municipiului”, a explicat viceprimarul Clujului.

Potrivit sursei citate, primarul Emil Boc a lipsit de la ședința Consiliului Local în care a fost aprobată achiziția. În schimb, la doar o zi după ce Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen, edilul Clujului a vorbit despre „sfidarea intereselor Austriei”.

„Ne trebuie calm, inteligență, diplomație și până la urmă vom rezolva. Sfidăm interesele Austriei. Dacă mă duc să-mi cumpăr benzină, aleg de unde să-mi cumpăr, că am mai multe oportunități. Avem opțiuni unde să ne depune banii, unde să ne petrecem vacanțele, weekendurile, avem opțiunea să jucăm inteligent”, a precizat Emil Boc în cadrul emisiunii Ziua Live.

Imobilul are o suprafață de 1.035 de metri pătrați și șapte etaje.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE