Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Critic al Kremlinului, despre războiul din Ucraina și sancțiunile impuse Moscovei: Vladimir Putin a ruinat viitorul Rusiei pentru următorii 30 de ani

Bill Browder este un investitor americano-britanic, autor și liderul „Magnitsky Justice Campaign” - o mișcare pentru drepturile omului în onoarea prietenului său, fostul avocat Serghei Magnitski, care a murit în 2009 în timp ce se afla în detenție în Rusia, în urma unor presupuse maltratări. Browder este totodată un critic al lui Vladimir Putin. Într-un interviu recent pentru euronews.com, Browder a vorbit despre capacitatea Occidentului de a reconstrui Ucraina folosidu-se de activele înghețate ale oligarhilor ruși, sancțiunile economie ale Uniunii Europene și rivalitatea dintre el și Putin.

Poate UE să „facă Rusia să plătească”?

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus recent planuri de confiscare a activelor înghețate ale oligarhilor ruși și de utilizare a acestora pentru reconstrucția Ucrainei. Dar au fost ridicate întrebări cu privire legalitatea unei astfel de acțiuni.

„Există două tipuri de active”, a declarat Browder pentru Euronews. „Există activele oligarhilor și apoi există activele statului rus care au fost înghețate. Activele statului rus se ridică la 350 de miliarde de dolari (331 de miliarde de euro). Aveți o țară care a comis un act de agresiune. Este foarte ușor de dovedit. Este suficient să porniți televizorul. Poți cuantifica daunele pe care rușii le-au făcut Ucrainei - la peste 1.000.000.000.000 de dolari (947.194.000.000 de euro). Și sunteți în posesia celor 350 de miliarde de dolari. Acum, există tot felul de birocrați și alți oameni care spun că nu poți face asta și că nu este corect.

Suntem într-o lume în care trebuie să adaptăm legile la vremuri. Putin...creează o nouă eră a crimelor. Și astfel, trebuie să adaptăm legile pentru a intra în vigoare pentru asta. Și astfel, iată-ne aici, într-un organism care face legi, Parlamentul European. Am fost în Parlamentul britanic și în Congresul SUA și în Parlamentul canadian și așa mai departe, și în toate aceste instituții asta este ceea ce faci - faci legi. În măsura în care există deficiențe juridice, cred că cheia pentru a le remedia este să spunem: «Bine, hai să adoptăm o nouă lege care să închidă această lacună, astfel încât Putin să nu mai poată ucide ucraineni fără să plătească un preț»”, a spus Bill Browder.

„Vor să mă ucidă”

Bill Browder a fost descris ca fiind inamicul numărul unu al lui Vladimir Putin. Dar nu a fost întotdeauna așa, după cum a declarat omul de afaceri american pentru Euronews.

„Nu am fost niciodată prietenul lui (Vladimir Putin). De fapt, nu l-am întâlnit niciodată pe Vladimir Putin. Chiar la începutul președinției sale, interesele noastre erau aliniate atunci când el a început campania împotriva oligarhilor. Apoi a devenit el însuși cel mai mare oligarh. Iar după aceea, am devenit dușmani înrăiți. Când am adoptat Legea Magnitski, a fost atât de supărat pe mine, încât nici nu vă puteți imagina! M-a urmărit în toată lumea. Au existat opt mandate de arestare de la Interpol și cereri de extrădare. Chiar și la summitul de la Helsinki, în 2018, i-a cerut lui Trump să mă predea. Este cu adevărat obsedat de mine de când cu Legea Magnitski. Mă vor cu disperare în Rusia, pentru că au emis toate aceste mandate de arestare pe numele meu. Vor să mă tortureze și vor să mă ucidă”, a declarat Browder.

Întrebat dacă a fost surprins când Vladimir Putin a invadat Ucraina, Browder a dezvăluit: „Chiar am fost surprins. Nu am fost surprins de faptul că are capacitatea de a ucide sau de a face un rău teribil. Dar am fost surprins pentru că Vladimir Putin este...într-o poziție de slăbiciune. Țara lui nu este o economie mare. Economia este de mărimea statului New York. Bugetul său militar este egal cu bugetul militar al Marii Britanii, iar poporul său fură aproximativ 80% din acesta”.

Sancțiunile UE

De la invadarea Ucrainei, la 24 februarie 2022, Occidentul și UE au introdus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei. Euronews l-a întrebat pe Browder dacă este de părere că aceste măsuri au avut impactul dorit.

„Sancțiunile impuse Rusiei funcționează, dar sunt multe locuri în care Rusia nu a fost sancționată. Până foarte recent...făceau 1.000.000.000 de dolari (946.745.500 de euro) pe zi din vânzarea de petrol și gaze. Așadar, este foarte bine că am înghețat rezervele băncii centrale, este foarte bine că am înghețat activele oligarhilor. Dar dacă aceștia câștigă 1.000.000.000 de dolari pe zi și cheltuiesc 1.000.000.000 de dolari pe zi pentru a ucide ucraineni, știți, asta nu funcționează. A fost instituit un plafon al prețului petrolului, care spune că...nimeni nu poate cumpăra petrol la un preț mai mare de 60 de dolari (56 de euro) pe baril. Și astfel...exporturile de petrol rusesc au scăzut cu 50%. Să vedem dacă asta durează”, a spus Browder.

O mare parte din activitatea lui Browder s-a axat pe demascarea oligarhilor ruși, mulți dintre aceștia fiind grav afectați de sancțiunile occidentale. Browder a declarat că aceste măsuri i-au paralizat pe oligarhi.

„Oligarhii sunt terminați. Sunt o specie pe cale de dispariție acum. Nu mai pot deschide conturi bancare nicăieri în lume. Nu pot călători. Nu pot face afaceri cu nimeni”, a spus Browder.

„Cred că Vladimir Putin a ruinat viitorul Rusiei pentru următorii 30 de ani”, a declarat Browder, întrebat despre viitorul Rusiei și al relațiilor dintre Occident și Rusia în Uniunea Europeană. „În primul rând, războiul trebuie să se încheie, apoi trebuie să existe reparații și trebuie să existe un guvern democratic înainte de a ne mai putea uita vreodată la Rusia la fel”.

Într-un ultim mesaj adresat președintelui Vladimir Putin, Bill Browder l-a sfătuit pe liderul rus să „demisioneze înainte ca Occidentul și propriul popor să te forțeze să demisionezi”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE