Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul spaniol de Interne își ia „angajamentul ferm” de a debloca aderarea României la Schengen. Ce i-a transmis omologului austriac

Ministrul spaniol de Interne face lobby pentru România și cere Austriei deblocarea intrării țării noastre în Spațiul Schengen, potrivit unui comunicat transmis de guvernul spaniol.

Spania, la conducerea consiliului din iulie

Fernando Grande-Marlaska, ministrul spaniol de Interne, s-a întâlnit la Viena cu omologul austriac, Gerhard Karner, pentru a discuta prioritățile viitoarei președinții spaniole a Consiliului Uniunii Europene care va debuta în a doua parte a acestui an.

Grande-Marlaska i-a transmis omologului său astriac „angajamentul ferm” al viitoarei președinții spaniole a UE de a debloca aderarea deplină a României și i-a cerut sprijinul în acest sens.

Fernando Grande-Marlaska este oficialul care, începând cu luna iulie, va conduce ședințele JAI, forul care poate decide extinderea spațiului Schengen.

„Spania este un apărător al măsurilor de cooperare în locul celor de fragmentare”, a spus Grande-Marlaska, amintind că atât Spania, cât și Austria își împărtășesc statutul de „state de destinație și tranzit pentru migranții ilegali și solicitanții de azil”.

Austria se opune ferm aderării României și Bulgariei la Spațiul de liberă circulație, pe motivul problemei migrației.

Pentru aderarea României în Spațiul de liberă circulație este nevoie de un vot în unanimitate în cadrul Consiliului JAI. Cererea României a fost respinsă în decembrie 2022 după ce Austria a refuzat să ofere undă verde țării noastre. Mai mult, Austria și Olanda s-au opus și aderării Bulgariei, stat care este luat ”la pachet” cu România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE