Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Vizită-cheie în România: Fernando Grande-Marlaska va conduce, din iulie, ședințele JAI, care pot decide extinderea spațiului Schengen

Ministrul de interne din Spania a venit în România, o vizită extrem de importantă pentru țara noastră. Fernando Grande-Marlaska este oficialul care, începând cu luna iulie, va conduce ședințele JAI, forul care poate decide extinderea spațiului Schengen.

Vizita oficialului spaniol se întâmplă în contextul în care autoritățile din România vor să primească asigurări din partea Spaniei că această țară va susține extinderea Spațiului Schengen cu România și Bulgaria, în această zonă de liberă circulație.

Ministrul spaniol a fost primit la București, la sediul Poliției de Frontieră, cu onoruri militare. A fost întâmpinat de ministrul român de Interne și de comandantul Poliției de Frontieră, instituția cheie, care se ocupă de gestionarea frontierei externe a Uniunii, dar și de ceea ce se întâmplă, de exemplu, între România și Ungaria, ceea ce face trecerea către spațiul european.

Oficialul de la Madrid a discutat cu omologul său român și va avea o întrevedere și cu președintele Klaus Iohannis.

Lucian Bode, ministrul de interne român: „România are un obiectiv de importanță majoră. Dobândirea calității de stat membru Schengen. Evaluările desfășurate în toamna anului trecut au reconfirmat nivelul înalt la care România aplică toate standardele Schengen. Diversele sensibilități interne pe care un stat membru le invocă, pentru a justifica refuzul de a primi România în spațiul Schengen, nu mai pot reprezenta argumente serioase.”

Fernando Grande-Marlaska, Ministrul de interne spaniol: „Toți cei care ne dorim un spațiu Schengen solid și puternic nu putem înțelege acest spațiu Schengen solid fără România în el ca membru cu drepturi depline.”

Spania va prezida cele două consilii JAI, unde România are șanse să insiste pentru a face parte din Spațiul Schengen.

În urmă cu aproximativ două luni, la informala miniștrilor de interne de Stockholm, ministrul de interne spaniol a dat asigurări că va susține România.

Jurnalist: Veți sprijini aderarea României la Spațiul Schengen?

Fernando Grande-Marlaska, ministrul spaniol de interne: Bineînțeles! Puteți fi siguri că Spania susține aderarea României la Spațiul Schengen. Noi credem că România și Bulgaria trebuie să fie în Schengen.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE