Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cum poate fi prevenită variola maimuței. Rafila: Recomand utilizarea prezervativului sau chiar abstinența

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, atrage din nou atenția că împotriva variolei maimuței, cele mai bune măsuri de prevenție sunt folosirea prezervativului sau chiar abstinența, în cazul relațiilor sexuale cu persoane necunoscute. Acest lucru e recomandat, pentru că infecția cu variola maimuței se transmite prin secreții.

„Eu am recomandat utilizarea prezervativului sau chiar abstinența, în situația raporturilor cu persoane întâmplătoare, necunoscute. Nu se referă la o viață fără riscuri. Am dat o astfel de recomandare, în mod evident, fiind vorba de o boală care se transmite printr-un contact apropiat, prelungit, prin intermediul secrețiilor. Calea de transmitere sexuală este una dintre cele importante la această boală și evitarea relațiilor cu persoane necunoscute este o măsură de protecție individuală. Sunt multe evenimente în toată țara, în Europa și recomandarea aceasta de precauție în alegerea partenerilor cred că trebuie să rămână în vigoare, pentru a ține lucrurile sub control”, a transmis Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În România, până în acest moment, au fost confirmate patru cazuri de infectare cu variola maimuței.

De ce a fost redusă raportarea zilnică a cazurilor de Covid

Alexandru Rafila a adăugat că Ministerul Sănătăţii monitorizează în continuare evoluţia noului coronavirus.

„Avem aproape 400 de cazuri pe zi ca şi medie. Am crescut de la 300 cazuri pe zi în medie la 400 de cazuri pe zi. Germania înregistrează 100.000 de cazuri pe zi. Dar semnul bun este că nevoia de servicii medicale spitaliceşti şi mai ales servicii de Terapie intensivă a fost minimală, în ciuda numărului mare de cazuri. Sperăm să rămână la fel. Acum, singura măsură aplicabilă este să ne protejăm fiecare aşa cum este mai bine, în sensul evitării totuşi a zonelor foarte aglomerate, chiar a utilizării măştii în interior acolo unde este o foarte mare densitate de oameni sau unde stăm un timp îndelungat, dar lucrul acesta rămâne o decizie individuală”.

„Faptul că raportăm săptămânal nu înseamnă că nu monitorizăm îndeaproape acest fenomen, dar în mod evident cifre legate de procentul de paturi de spital ocupate şi procentul de paturi de terapie intensivă nu mai era relevant, era doar extrem de redus şi nu avea rost o raportare zilnică a acestor parametri”, a spus el.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE