Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Tanczos Barna, despre amânarea sistemului de garanție-returnare: „Recunosc că a fost un termen extrem de optimist”

Publicat de: Oana Stoica

Sistemul de reciclare prin returnarea recipientelor la magazine contra 50 de bani nu va fi introdus de pe 1 octombrie, termenul inițial al proiectului. Ministrul Mediului Tanczos Barna a fost invitat în platoul Euronews România și a vorbit despre sistemul de garanție-returnare.

Termen extrem de optimist

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Actele normative sunt în vigoare. Noi ne-am propus anul trecut să dezvoltăm sistemul într-un an de zile. Recunosc că a fost un termen extrem de optimist.”

România rămâne la coada Uniunii Europene la reciclare

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Și din partea producătorilor și din partea retailerilor au fost foarte multe plângeri și este și motivul pentru care această companie s-a constituit foarte greu și a durat aproape un an de zile pentru a ajunge la un acord. Convingerea mea e că acest sistem nu se poate construi nici fără producător, nici fără retailer. Este obligația producătorului să recupereze din piață ambalajele, dar nu se va descurca niciodată fără comercianți.”

Plângerile celor două părți sunt referitoare la modul în care a fost alcătuit sistemul.

Un nou termen de implementare va apărea săptămâna viitoare

Ministrul este de părere că sistemul va apărea în România mai devreme, nu într-un an și jumătate, așa cum este preconizat. Construirea lui depinde de cât de repede pot fi produse automatele de reciclare.

Tanczos Barna, ministrul Mediului: „Fabricarea acestor automate (n.red. de reciclare) este influențată puternic de lipsa de componente pe piața internațională. Afectează și proximitatea războiului.”

Tanczos Barna a spus că un nou termen de implementare a programului va apărea în decursul săptămânii viitoare. În cazul în care nu se construiește sistemul de reciclare la timp au fost gândite o serie de sancțiuni pentru părțile implicate.

Printre ambalajele care nu vor putea fi reclate prin acest sistem sunt sticlele de ulei, de iaurt și de șampon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE