Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

VIDEO. Ministrul Eduard Novak nu vrea să audă de comasarea Ministerului Sportului cu Ministerul Familiei, condus de Gabriela Firea

Publicat de: Octav Vasilescu

Discuțiile pentru formarea noului Guvern au fost blocate după izbucnirea grevei din învățământ, dar se vorbește în continuare despre comasarea unor ministere. PSD își dorește un Guvern mai suplu după efectuarea rotativei. 

Conform planului discutat în Coaliție, Ministerul Sportului ar urma să fie comasat cu Ministerul Familiei, iar Ministerul Economiei ar urma să fie comasat cu Ministerul Turismului. În ceea ce privește Ministerul Sportului, UDMR ar fi de acord să cedeze portofoliul pentru a avea un Guvern mai suplu. 

Ministrul Sportului nu e de acord cu planul Coaliției 

Dacă această comasare va avea loc în cele din urmă, Gabriela Firea ar urma să conducă noul minister format din Sport și Familie. Actualul ministru al Sportului, Carol-Eduard Novak, spune că nu este de acord cu o eventuală comasare. Ministrul este de părere că a făcut o treabă bună în fruntea ministerului și ar vrea să rămână în funcție și în executivul condus de Marcel Ciolacu. 

"Știți cum este, se poate întâmpla orice. Cred că nu (n.r întrebat dacă ar fi oportună comasarea Ministerului Sportului cu Ministerul Familiei). Sportul ar pierde din putere, iar sportivii au nevoie de această putere acum. Ideea noastră este de a revigora sportul românesc, avem nevoie de această forță. Prea mult timp sportul românesc a fost tratat ca a doua sau a treia prioritate. 

Am ajuns la acest nivel în Ministerul Sportului și cred că sportul are nevoie de acest minister. Eu cred că am făcut o treabă bună, sportivii au avut rezultate, avem Strategia Națională pentru Sport aprobată, și cred că avem multă șansă și în viitor. Sigur, mi-aș dori să-mi închei mandatul la acest minister", a declarat Carol-Eduard Novak, în Parlament. 

Cine este Carol-Eduard Novak 

La bază ciclist paralimpic, ministrul Novak a obținut o medalie de aur pentru România la Jocurile Paralimpice, în 2012. Eduard Novak rămâne și astăzi singurul campion paralimpic al țării noastre. El a mai câștigat și o medalie de argint în 2012, la Londra. 

La Jocurile Paralimpice de la Tokyo, când a concurat din calitate de ministru, Novak a obținut o medalie de argint. 

La Ministerul Sportului a fost numit în 2020, în locul lui Ionuț Stroe. La acel moment, premierul țării era Florin Cîțu. 

Potrivit unor surse politice, premierul Nicolae Ciucă și-ar putea amâna demisia până la finalul grevei din învățământ. De asemenea, rămânerea UDMR la guvernare este în continuare discutată. Totul depinde de ce ministere va primi fiecare partid în urma negocierilor. Există, însă, și varianta în care va fi respectat protocolul aflat în vigoare. În acest scenariu nu ar mai fi comasat numărul de ministere. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE