Ministrul Economiei, Radu Miruță, vrea demiterea membrilor Consiliului de Administrație de la Salrom. Spune că instituția a știut despre problemele de la Praid încă din 2006, însă informațiile au fost desconsiderate. „Caracterul imprevizibil al dezastrului de la Praid nu este susținut. Există informații din 2006 care anunță că urmează să se întâmple acest dezastru. Aceste informații oficiale au fost desconsiderate, riscul a fost desconsiderat”, a spus joi ministrul Economiei. „Am analizat extraordinar de amănunțit ceea ce s-a întâmplat acolo. Instituții cu atribuții extrem de specifice și-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare.”, a adăugat Miruță.
Ministrul Radu Miruță, despre Salina Praid: „Instituțiile și-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare”
„Există informații din 2006 care anunță că urmează acest dezastru la Praid”
Ministrul Economiei susține că nu doar Salrom, ci și alte instituții - printre care și Apele Române - sunt implicate în prejudiciul de la Salina Praid, însă el nu poate propune, ca ministru al Economiei, demiterea celor de la Apele Române.
Ministrul Economiei, Radu Miruță: „Am luat niște decizii documentate și niște decizii care au la bază atât informații din interiorul ministerului, cât și din raportul de control al Corpului de control al Prim-Ministrului. Caracterul imprevizibil al dezastrului de la Praid nu este susținut. Există informații din 2006 care anunță că urmează să se întâmple acest dezastru. Aceste informații oficiale au fost desconsiderate, riscul a fost desconsiderat. Aceste informații erau cunoscute de societatea Salrom, de Apele Române, de Agenția Națională pentru Resurse Minerale și erau și în atribuția acestui minister de a se asigura că ele vor fi utilizate. Suntem în fața unei neputințe a statului român în care instituții cu atribuții extrem de specifice și-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare. (...)”.
„Am propus Adunării Generale a Acționarilor includerea pe ordinea de zi a următoarelor puncte: revocarea cu justă cauză a membrilor Consiliului de Administrație, aprobarea declanșării acțiunii în răspundere împotriva acestora, potrivit articolului 155 din aceeași lege, pentru că este vorba de un prejudiciu, desemnarea unei persoane care să exercite acțiunea în justiție și luarea act de încetarea de drept a mandatelor, conform articolului 155, aliniat 4, având în vedere existența unui prejudiciu. Ceea ce s-a întâmplat acolo este dintr-o vină colaterală, o vină multiplă și a Apelor Române, și a ANRM. Asta spune și raportul Corpului de control. Este vorba despre mandatele membrilor Consiliului de Administrație de la Salrom.”
„Singura vină a castorilor în ceea ce s-a întâmplat la Praid e că nu au gură să vorbească”
„Nu se poate ca în statul român, în permanență, să spunem că e de vină natura, că sunt de vină castorii. Singura vină a castorilor în ceea ce s-a întâmplat la Praid este că nu au gură să vorbească și să spună că fiecare și-a declinat responsabilitatea până a ajuns în curtea castorilor care nu pot să spună că e o prostie.”, a mai spus ministrul Economiei.