Situația după dezastrul de la Praid, discutată în CSAT. Noul ministru al Economie ia în calcul două scenarii

Pe agenda Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) s-a aflat și subiectul Praid. Autoritățile vor analiza dacă mina actuală poate fi recondiționată și dacă se pot construi noi mine turistice și de exploatare.

Între timp, localnicii din Praid au rămas fără turiști. De luni, 30 iunie, localnicii pot să acceseze o schemă de ajutor din partea statului, în urma căreia să primească 15% din cifra de afaceri de anul trecut.

Noul ministru al Economie ia în calcul două scenarii la Praid

Ministrul Economiei a declarat că, în minele deja existente, nu se mai poate exploata.

Radu Miruță, ministrul economiei: „Astăzi este prima zi în care localnicii pot depune dosarul pentru a primi acel ajutor de stat din partea Guvernului României, care implică 15% din cifra de afaceri obținută anul trecut. Este o provocare pentru mine, la Minister, să găsim o variantă de a exploata în continuare zăcământul de sare de acolo și a genera, în jurul acestei exploatări, în continuare, activitate turistică. Pe unde s-a exploatat până acum nu se mai poate exploata."

Undele de sare fluctuează momentan, spun reprezentanții Apelor Române. Iar la Corund, salinitatea se menține ridicată. Adică la 7 grame per litru de apă.

Anamaria Agiu, reprezentantă Apele Române: „Această undă de salinitate, în acest moment, nu mai afectează țara vecină. Problemele rămân, în continuare, în zonele afectate. În punctele de descărcare, deja se resimte o ameliorare a situației la confluența cu Târnava Mare, însă cu siguranță situația rămâne pulsatorie în continuare. Adică acum este ok, se stabilizează. Dacă mai ajunge o bucată de sare, să zicem, se înmoaie și cade din nou în Corund, apoi din nou mai înregistrăm o ușoară creștere, care din nou se diluează."

În județul Mureș s-a dat drumul la apă în robinete, însă doar pentru a fi folosită în scop menajer, nu pentru a fi băută. Salinitatea depășește 500 de miligrame per litru de apă, ceea ce înseamnă că este dublă față de valoarea la care ar putea fi potabilă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE