Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministru de Externe ucrainean critică referendumurile cerute de separatiși: „Rușii pot face ce vor, însă nu se schimbă nimic”

Publicat de: Euronews

„Rușii pot face ce vor, însă nimic nu se va schimba”, este declarația ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, după ce patru dintre regiunile separatiste au anunțat că vor organiza referendumuri de alipire la Rusia.

Oficialul a subliniat de la New York, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, că Ucraina va continua să își elibereze teritoriile.

Dmitro Kuleba, ministrul ucrainean de Externe: „Nu se schimbă nimic. Rușii pot face ce vor, însă nu se schimbă nimic. Poporul Ucrainei apreciază foarte mult tot ceea ce au făcut Statele Unite pentru a ne sprijini începând cu 24 februarie, în special, dar sunt multe de făcut pentru a câștiga războiul și, prin urmare, pentru a proteja pacea și securitatea în lume, pentru că agresiunea rusă nu a fost un atac doar asupra Ucrainei, a fost un atac la adresa lumii bazate pe reguli. A fost un atac la adresa națiunilor, la adresa celor mai fragile națiuni, care suferă acum din cauza creșterii prețurilor și a problemei securității alimentare, a crizei alimentare. Avem capacitatea de a rezolva aceste probleme dacă rămânem uniți.”

Referendumuri pentru unirea cu Rusia

Separatiştii ruşi au anunţat marţi că au programat timp de cinci zile, între 23 şi 27 septembrie, referendumuri pentru unirea cu Rusia a republicilor autoproclamate în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk şi Herson, informează presa de stat de la Moscova şi oficialităţi locale.

Ulterior, un anunţ similar a fost făcut şi în regiunea Zaporojie, transmite TASS. Separatiştii au cerut organizarea rapidă a consultărilor populare în contextul contraofensivei ucrainene, care a înregistrat progrese teritoriale semnificative.

Rusia a justificat invazia în Ucraina, declanşată în februarie, inclusiv prin necesitatea „eliberării” Doneţkului şi Luganskului, cu populaţie rusofonă importantă. Înaintea începerii războiului, preşedintele rus Vladimir Putin a recunoscut independenţa faţă de Ucraina a celor două regiuni. Herson, regiune din sud care nu era menţionată iniţial, a fost de asemenea ocupată de armata rusă.

Secesioniştii au sugerat că anexarea de către Rusia a estului Ucrainei - cunoscut sub denumirea de Donbas - ar putea obliga Moscova să riposteze mai dur armatei ucrainene. Kremlinul nu a comentat deocamdată despre acest subiect.

Parlamentul „Republicii Populare Lugansk”, recunoscută doar de Rusia şi până recent controlată integral de forţele ruse, a adoptat marţi o lege care stabileşte detaliile referendumului, fără însă a preciza data.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE