Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Scoția, un nou referendum pentru independența față de Marea Britanie

Primul Ministru al Scoției, Nicola Sturgeon, a anunțat azi planurile guvernului pentru un al doilea refendum privind independența față de Marea Britanie, care ar putea avea loc pe 19 octombrie 2023. Guvernul britanic, condus de Boris Johnson, se opune unui astfel de demers.

„După tot ceea ce s-a întâmplat - Brexit, Covid, Boris Johnson (premierul Marii Britanii și al Irlandei de Nord, n.red.) - este timpul să stabilim o viziune diferită și mai bună”, declara premierul Nicola Sturgeon acum două săptămâni, potrivit France24, în timp ce sublinia „cauza reînvigorată pentru independență”.

În 2014 avea loc primul referendum pentru independența Scoției față de Marea Britanie, al cărui rezultat a fost 55,3% la 44,7% în favoarea rămânerii în Regat. Naționaliștii scoțieni îl promovau, atunci, ca fiind „unul într-o generație”.

Acum, premierul Nicola Sturgeon, care susține independența de Marea Britanie, preciza că Marea Britanie „trage înapoi” Scoția de la „îndeplinirea propriului potențial”, prin guvernele britanice și politicile acestora, care nu au fost toate votate și susținute de către scoțieni.

Printre măsurile nesusținute de care scoțieni se numără și referendumul privind ieșirea Marii Britanii din UE. Nu mai puțin de 62% dintre cetățenii țării se pronunțau, în 2016, împotriva Brexit-ului. 

„Brexit-ul ne-a smuls dinafara UE și a pieței unice împotriva voinței noastre, cu daune uriașe pentru comerț, nivelul de trai și serviciile publice”, a afirmat Sturgeon.

Parcursul legal pentru organizarea unui al doilea referendum pe tema independenței Scoției față de Marea Britanie nu va fi însă unul ușor, dacă guvernul britanic va refuza să acorde un ordin sub secțiunea 30, care reglementează puterile Parlamentului și Guvernului Scoțian.

Referendumul se va desfășura „într-o manieră legală”

Pentru organizarea precedentului referendum pentru independența față de Marea Britanie, Scoția a primit, de la guvernul britanic Cameron, puterea temporară pentru a putea organiza un astfel de demers, ca parte a secțiunii 30, notează Politico. 

Actualul prim-ministru Boris Johnson, alături de miniștrii britanici, se opun, însă, unui nou astfel de demers și amintesc de afirmațiile naționaliștilor scoțieni din primul referendum, privind „unicitatea” evenimentului într-o generație. 

„Conducerea Westminster-ului (a autorităților britanice, n.red.) asupra Scoției nu se poate baza pe orice altceva decât pe un parteneriat consimțit și acceptat”, a declarat prim-ministrul Sturgeon.

Aceasta a anunțat că va merge înainte cu referendumul, inclusiv dacă Boris Johnson nu îi va acorda consimțământul pentru organizarea referendumului, dar că demersul va trebui să fie într-o „manieră legală”.

„Dacă e să respectăm democrația aici în Scoția, trebuie să ne creăm un drum în față, dacă e necesar, și fără dispunerea secțiunii 30. [...] Oricum, trebuie să o facem într-o manieră legală”, a precizat prim-ministrul Scoției, Nicola Sturgeon.

În cazul în care judecătorii vor decide că referendumul Scoției pentru independență nu se poate realiza fără consimțământul guvernului britanic, atunci partidul pro-independență SNP va contesta următoarele alegeri din Marea Britanie cu o platformă electorală care va aborda o singură temă: independența Scoției, a anunțat Sturgeon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE