Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Comunitatea internaţională condamnă „simulacrele de referendumuri” anunţate de separatiştii pro-ruşi

Intenţiile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate în Ucraina constituie o „încălcare flagrantă a dreptului internaţional”, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit dpa, citată de Agerpres.

„Aceasta este încă o escaladare în războiul lui Putin”, a spus Stoltenberg, care participă la sesiunea anuală a Adunării Generale a ONU.

El i-a cerut comunităţii internaţionale să condamne măsura şi să-şi intensifice sprijinul pentru Ucraina.

SUA au denunțat planurile Moscovei

La rândul său, SUA au denunţat planurile Moscovei. „Rusia organizează brusc simulacre de referendumuri” în Ucraina, a declarat consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan.

„Statele Unite nu vor recunoaşte niciodată pretenţiile Rusiei asupra unor părţi aparent anexate din Ucraina”, a adăugat el.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că referendumurile planificate în regiunile ucrainene ocupate de Rusia nu vor fi recunoscute de comunitatea internaţională.

Macron și Scholz condamnă referendumurile

Aflat la New York, Macron a spus că referendumurile propuse sunt încă o provocare după ce Rusia a invadat ţara vecină în 24 februarie.

„Dacă ideea unui referendum în Donbas nu ar fi atât de tragică, ea ar fi nostimă”, a declarat şeful statului francez în faţa reporterilor.

Cancelarul german Olaf Scholz a afirmat că planurile Rusiei de a organiza „simulacre de referendumuri” în zonele ocupate din Ucraina nu vor fi acceptate.

A fost „foarte, foarte clar că aceste simulacre de referendumuri nu pot fi acceptate şi că ele nu sunt acoperite de dreptul internaţional”, a menţionat Scholz în marja Adunării Generale a ONU.

El a subliniat că Rusia trebuie să-şi retragă trupele de pe teritoriul ucrainean. „Ucraina are tot dreptul de a-şi apăra integritatea şi suveranitatea propriei ţări şi a propriei democraţii. Sprijinim Ucraina în această privinţă”, a spus Olaf Scholz.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE