Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștrii Afacerilor Externe ai UE solicită o reuniune cu țările candidate

Miniștrii de Externe ai UE au solicitat joi o reuniune cu omologii lor din Ucraina și din Balcanii de Vest - toate țările candidate la aderare - până la sfârșitul lunii septembrie pentru a discuta despre procesul de extindere, potrivit Euronews.com.

"Cred că războiul din Ucraina a avut un efect colateral, acela de a accelera procesul de extindere, care este, cu siguranță, un proces bazat pe merit", a declarat Josep Borrell, Înaltul Comisar european, în urma unei reuniuni informale a miniștrilor Afacerilor Externe din cele 27 de țări ale blocului comunitar.

Aderarea Ucrainei la UE

Borrell a declarat că această reuniune va da un impuls politic procesului, un obiectiv politic, "un orizont", deoarece UE trebuie să se pregătească pentru încă 10 potențiali membri.

Pe măsură ce perspectiva aderării Ucrainei la bloc devine tot mai mult o realitate, se ridică întrebări cu privire la modul în care acest lucru poate fi realizat fără a pune în pericol proiectul de integrare europeană. În mod special, se aduc în atenție aspectele bugetare și problemele de guvernanță.

Analiștii văd un impuls pentru extindere, dar UE trebuie să se reformeze mai întâi pe ea însăși.

"Statele membre abia încep să realizeze și să se confrunte cu realitatea a ceea ce implică reforma, că ceea ce va schimba pentru ei înșiși, modul în care beneficiază și cum trebuie să contribuie la UE", a declarat pentru Euronews Mathieu Droin, analist la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale (CSIS) din Washington.

"În primul rând este modul în care Ucraina este capabilă să se reformeze. Și ceea ce vedem este că sunt cu adevărat, cu adevărat angajați și au depus o muncă imensă într-un interval de un an, ceea ce este destul de impresionant. Dar încă nu este clar cum intenționează UE să facă acest lucru, deoarece există o mulțime de întrebări cu privire la procesul de luare a deciziilor în cadrul UE cu privire la modul de recalibrare a diferitelor programe, de exemplu, de agricultură, Ucraina fiind o țară agricolă majoră."

Menținerea sprijinului pentru Ucraina

Între timp, Ungaria blochează în continuare cea de-a opta tranșă a unui pachet de ajutor militar de 500 de milioane de euro pentru Ucraina. Budapesta susține că desemnarea băncii OTP din Ungaria ca sponsor de război este "inacceptabilă".

Guvernul dorește ca numele să fie eliminat complet de pe lista neagră a Ucrainei, ca o condiție prealabilă pentru acordarea de noi ajutoare militare.

Una dintre prioritățile președinției spaniole a Consiliului UE este de a menține sprijinul coordonat pentru Ucraina și de a face acest lucru prin consolidarea unității europene.

Pentru a asigura durabilitatea asistenței acordate Ucrainei, UE are în vedere crearea unui fond de asistență pentru această țară de până la 5 miliarde de euro pe an pentru perioada 2024-2027, care ar urma să fie integrat în cadrul Facilității europene pentru pace. Borrell a indicat că miniștrii au discutat această chestiune și speră că un acord ar putea fi încheiat înainte de sfârșitul anului.

De asemenea, a fost evaluat statutul misiunii de instruire a personalului militar ucrainean de către forțele armate ale statelor membre. Potrivit lui Borrell, un total de 25.000 de soldați ucraineni au fost deja instruiți, iar obiectivul de a instrui 30.000 până la sfârșitul anului va fi atins mai devreme decât era planificat, până la sfârșitul lunii octombrie.

Prin urmare, Înaltul Reprezentant a propus miniștrilor să ridice obiectivul la 40.000 de militari ucraineni instruiți în lunile următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE