Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de oameni fără adăpost în Siria, după cutremur. Ajutoarele, îngreunate de războiul civil

Eforturile internaționale de a trimite ajutoare în Siria sunt îngreunate de războiul civil care durează de aproape 12 ani. La 10 zile de la cutremurul devastator, oamenii din nord-vestul țării nu au adăpost, alimente sau ajutor medical de urgență.

Mii de oameni dorm de zece zile pe străzi și trebuie să facă față temperaturilor scăzute.

„Avem nevoie disperată de corturi. Putem suporta frigul, fără probleme, putem dormi oriunde, dar aceste femei, copii și răniți pe care i-am scos de sub dărâmături au nevoie de ajutor. Tocmai mi-am lăsat copiii la spital, au vânătăi pe tot corpul”, a mărturisit un localnic.

Mahmoud Haffar, directorul consiliului local din Jinderis: „Încă din prima zi, aproximativ 3.900 de familii au fost afectate, neavând adăpost. Am avut 270 de clădiri care au fost complet și aproximativ 1.000 de clădiri în care nu se mai poate locui, pentru că nu sunt sigure.”

Organizația Națiunilor Unite a anunțat un acord cu Damascul pentru ca ajutoarele să ajungă în zonele controlate de rebeli, însă sprijinul umanitar ajunge foarte greu. Doar 14 camioane ale Națiunilor Unite au trecut până acum prin punctul de frontieră turco-sirian de la Bab-al-Salam, care a fost redeschis.

190 de familii, cazate într-o sală de sport

În orașul Afrin, 190 de familii au fost cazate temporar într-o sală de sport. Aici, oamenii au dormit pe podea pe saltele donate de localnici. Alții au găsit un loc într-una dintre cele 45 de tabere temporare create de ONG-urile locale.

„Vrem ca vocea noastră să ajungă în întreaga lume, dar unde este ajutorul? Sunt sute de oameni care încă mai au nevoie de corturi și nici măcar nu au unde să se odihnească. Găsiți-ne o soluție. De unde vine acest ajutor? Să vedem. Ajutoarele nu vor veni niciodată aici”, spune un localnic.

Potrivit unui reprezentant local al Societății medicale siriano-americane, spitalele și-au epuizat toate stocurile de echipamente medicale pentru tratarea victimelor cutremurului. Iar în ceea ce privește reconstrucția după dezastru, aceasta ar putea fi serios afectată de criza economică din Siria. Potrivit unei evaluări ONU, 77% dintre gospodării sunt deja în imposibilitatea de a-și asigura nevoile de bază.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE