Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Zeci de migranți salvați pe Marea Neagră. Nava, interceptată aproape de Vama Veche

Echipajele Gărzii de Coastă au fost implicate astăzi într-o operațiune de salvare a unei nave cu migranți. Aproximativ 70 de bărbați, femei și copii au fost reperați și recuperați în Marea Neagră la 50 de kilometri de Vama Veche. Ultimele cercetări arată că persoanele vin din țări aflate în conflict.

În noaptea de joi spre vineri, o navă de patrulare a Gărzii de Coastă aflată în misiune de supraveghere pe Marea Neagră a observat o țintă suspectă în apropiere de Vama Veche. Autoritățile au încercat să intre în contact cu nava, însă nu au reușit.

”Nava Gărzii de Coastă s-a dus imediat în interceptarea navei suspecte. Odată ajunsă în apropierea acesteia, a observat că este o navă de mici dimensiuni, la bordul căreia se aflau foarte multe persoane. Întrucât nava era supraaglomerată de persoane și nu se puteau identifica la bordul acesteia mijloace suficiente pentru salvarea lor în caz de accident de navigație, s-a declanșat operațiunea de salvare a vieților omenești pe mare, iar în sprijinul navei noastre a mai intervenit încă o navă rapidă a Gărzii de Coastă, dar și o navă ARSVOM, pentru a aduce persoanele și nava în siguranță în Portul Constanța”, spune Andrei Ene, purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Autoritățile spun că persoanele au ajuns în siguranță în Portul Constanța

”În acest moment, persoanele au ajuns în Portul Constanța, li se asigură asistență medicală celor care au nevoie, după care vor fi preluați de polițiștii de Frontieră, pentru a efectua verificări cu privire la locul din care au plecat și mijloacele prin care au ajuns în România”, mai spune sursa citată.

Cât de des sunt reperate ambarcațiuni cu migranți?

”Au fost 3-4 ani de pauză, întrucât am avut între 2016-2018 mai multe astfel de ambarcațiuni, însă toate măsurile luate împreună cu parchetele și instanțele judecătorești, în sensul de a-i deferi justiției pe cei care au făcut astfel de lucruri (care gestionează migrația ilegală – n.red.), au dus la diminuarea acestor fapte. Aceasta este a treia ambarcațiune de acest tip în 2022, cu migranți, care ajunge pe teritoriul românesc", a declarat purtătorul de cuvânt al Gărzii de Coastă.

Acesta a mai spus că în general ambarcațiunile sunt similare, de tip pescador, de mici dimensiuni și că în apele României au ajuns și ambarcațiuni cu 30, dar și cu 60 de oameni. "Situația de acum pare să indice undeva la 70 de persoane", a conchis Andrei Ene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE