Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mierea din Marea Britanie nu este naturală, conține sirop de zahăr și provine din China

Aproximativ jumătate din mierea comercializată în Marea Britanie nu este naturală, ci era de fapt falsificată cu sirop de zahăr ieftin, potrivit unei anchete a Comisiei Europene, care a constatat că 46% dintre produsele eșantionate erau suspectate a fi frauduloase.

În urma examinării, zece mostre de miere din Marea Britanie au picat toate testele. Oficialii britanici cred că mierea a fost adusă din afara Uniunii, cel mai probabil din China și amestecată cu sirop de zahăr ieftin, motiv pentru care și prețul la raft al produselor a fost mai mic decât în general.

Acesta nu este un caz singular. Potrivit testelor, cumpărătorii din Marea Britanie ar putea fi înșelați, deși supermarketurile spun că testează în mod regulat mierea și auditează liniile de aprovizionare.

Guvernul a declarat în acest weekend că investighează rezultatele, dar nu există niciun risc pentru siguranța alimentelor. Oficialii spun că niciun test nu poate stabili autenticitatea mierii, iar cercetările continuă.

„Astfel de practici fraudează consumatorii și pun în pericol producătorii onești, deoarece se confruntă cu concurența neloială din partea operatorilor care pot reduce prețurile datorită ingredientelor ilicite și ieftine”, potrivit Biroului Antifraudă al UE.

Frauda alimentară în Marea Britanie, mai ușor de realizat post-Brexit

Acțiunea a fost condusă de direcția generală pentru sănătate și siguranță alimentară a Comisiei Europene, colaborând cu cele 18 țări care fac parte din rețeaua UE de fraudă alimentară (care nu mai include Marea Britanie de la Brexit). De asemenea, a fost susținut de Centrul Comun de Cercetare (JRC), serviciul de știință și cunoaștere al Comisiei și de Olaf.

Anchetatorii au testat 320 de mostre și au descoperit că 147 (46%) erau suspecte, unde „a fost detectat cel puțin un marker al surselor străine de zahăr”.

Raportul JRC spunea că mierea importată din Regatul Unit are o rată de suspiciune de 100% și „acest lucru ar putea fi rezultatul mierii produse în alte țări și procesată în continuare în Regatul Unit înainte de reexportul acesteia în UE”.

În 2022, Regatul Unit a importat peste 38.000 de tone de miere de la cel mai mare furnizor al său, China , unde există un risc cunoscut de falsificare cu sirop de zahăr. Etichetarea țării de origine nu este necesară pentru un produs amestecat din mai mult de o țară, așa că mulți cumpărători nu știu că o oală ieftină de miere probabil provine din China.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE