Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Microbateriile reîncărcabile, soluții energetice durabile spre care se îndreaptă Europa

Directorul general al ITEN, un producător de microbateri de top, explică de ce bateriile reîncărcabile ultra-puternice sunt cheia unui viitor mai durabil.

Cererea de baterii sustenabile de înaltă tensiune în Europa a crescut de când Comisia Europeană a lansat Alianța Europeană a Bateriilor (EBA) în 2017.

În timp ce Comisia se străduiește ca furnizorii europeni să producă baterii mai ecologice**,** ITEN, un start-up francez situat la periferia orașului Lyon, lucrează pentru a rezolva tranziția în ceea ce privește alimentarea cu energie electrică cu ajutorul unor microbateri minuscule, care nu au mai mult de câțiva milimetri grosime.

Fabien Gaben, directorul general al ITEN, a declarat pentru Euronews: "Gestionarea energiei este o problemă fundamentală pentru circuitele electronice, care devin din ce în ce mai mici, potrivit Euronews Next.

"În 50 de ani, puterea procesoarelor s-a înmulțit cu o mie, în timp ce dimensiunea lor s-a redus cu o mie. Dar când vine vorba de gestionarea energiei în aceste circuite electronice, care este fundamentală, nu am reușit niciodată să le miniaturizăm", a spus el.

Necesitatea ca industria să țină pasul cu tehnologia în evoluție este acum mai importantă ca niciodată. Bateriile standard cu buton, deși sunt mici, nu sunt reîncărcabile și reprezintă un pericol real pentru copiii mici dacă sunt înghițite.

"De aceea, la ITEN am dezvoltat o nouă componentă electronică, numită microbaterie, această microbaterie este de o mie de ori mai puternică decât o baterie cu buton și rezolvă problema gestionării energiei direct în inima unui circuit electronic", a spus Gaben.

Piața microbateriilor este evaluată la aproximativ 295 de milioane de euro pe an

Microbateriile s-au dovedit a fi din ce în ce mai versatile și pot fi utilizate în implanturi auditive, jucării, aparate de bucătărie și o gamă mai largă de echipamente medicale. În prezent, piața microbateriilor este evaluată la aproximativ 295 de milioane de euro pe an, dar se preconizează că va depăși 763 de euro până în 2030.

"De fiecare dată când aveți un circuit electronic, aveți potențial o microbaterie, ele asigură funcții de rezervă în ceasul intern al microprocesoarelor, le veți găsi în senzorii de comunicare, de exemplu, în data loggers care înregistrează informații în fluxurile logistice, le putem găsi, de asemenea, în implanturile medicale.

Cu toate acestea, potrivit Comisiei Europene, numai sectorul bateriilor va avea nevoie de încă 800.000 de lucrători calificați pentru a ține pasul cu cererea.

"Posibilitățile sunt enorme. De fiecare dată când aveți un circuit electronic, aveți potențial nevoie de o microsursă de stocare a energiei", a conchis Gaben.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE