Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Michelin şi-a vândut activele din Rusia. Acordul cu Moscova prevede însă păstrarea a sute de locuri de muncă într-o fabrică

Producătorul de anvelope Michelin a anunțat vineri vânzarea operațiunilor sale din Rusia. Astfel, compania franceză a tranzacționat Russia Tyre Manufacturing Company şi Camso CIS către distribuitorul local de anvelope Power International Tires, relatează agenția Reuters, citată de Agerpres.

Grupul Michelin, care are uzine și în România, nu a dezvăluit informații privind valoarea tranzacției. În schimb, acordul încheiat cu autoritățile ruse va permite companiei franceze păstrarea a 250 de locuri de muncă în fabrica Michelin de la Davydovo.

Uzina Michelin din orașul Davydovo, din apropiere de Moscova, a fost inaugurată în anul 2004 și are în prezent 750 de angajați. Aici produce până la două milioane de anvelope pe an, în principal pentru piaţa rusească, precum şi pentru unele ţări din nordul Europei. În anul 2022, vânzările din Rusia au reprezentat 2% din vânzările Michelin şi 1% din producţia globală de anvelope pentru autoturisme, notează sursa citată.

Compania Michelin era prezentă pe piața din Rusia din 1997

Reprezentanții Michelin a precizat vineri că a fost imposibil ca fiecare angajat al companiei să fie transferat la Power International Tires. În consecință, oamenii care vor să părăsească grupul li se va permite să facă acest lucru ”în condiţii bune”.

Compania franceză era prezentă în Rusia din 1997 şi a devenit prima companie internaţională de anvelope care şi-a deschis propria fabrică de producţie în această ţară în 2004. În 2022, a anunţat că îşi suspendă activitatea industrială în Rusia şi exporturile în această ţară, ca urmare a invaziei Moscovei în Ucraina.

Sancțiunile aplicate Rusiei au afectat industria de anvelope

Potrivit Reuters, industria de anvelope a fost lovită puternic de sancţiunile occidentale impuse Rusiei, care i-au oprit aprovizionarea cu materii prime critice şi au dus la închiderea uzinelor care aprovizionau clienţi din afara Rusiei. În luna aprilie a acestui an, Michelin a anunţat că încetarea activităţilor sale în Rusia a dus la o scădere cu 25% a volumelor de vânzări în primul trimestru.

Grupul Michelin, care numără 123.000 de salariaţi la nivel mondial, şi-a început activitatea în România în august 2001. În prezent, Michelin are în România aproximativ 4.000 de angajaţi, trei uzine - două la Zalău şi una la Floreşti - şi o reţea comercială. Începând cu anul 2005, România a devenit centru regional pentru operaţiunile comerciale ale grupului Michelin în Albania, Bulgaria, Croaţia, Bosnia, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE