Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a depus mărturie în procesul „Stormy Daniels”

Michael Cohen, fostul avocat al lui Donald Trump, a compărut luni în calitate de martor-cheie la procesul fostului preşedinte al SUA pentru plăţi ascunse către o actriţă de filme pentru adulţi, informează AFP.

După relatarea de săptămâna trecută a vedetei de filme porno Stormy Daniels despre o relaţie sexuală pe care a avut-o în 2006 cu Donald Trump - pe care el o neagă - această mărturie constituie un alt moment crucial în acest proces istoric cu puternice mize politice.

În vârstă de 77 de ani, candidatul republicanilor pentru Casa Albă riscă prima condamnare penală pentru un fost preşedinte din istoria SUA.

Procesul, care îi perturbă campania electorală, obligându-l să urmărească în tăcere audierile care se derulează aproape în fiecare zi de la mijlocul lui aprilie într-un tribunal din New York, a intrat într-o fază decisivă.

Michael Cohen, 57 de ani, unul dintre ultimii doi martori-cheie citaţi de acuzaţie, se află în centrul acestui dosar şi a fost chemat să depună mărturie în jurul orei locale 09:30 (13:30 GMT), cu un aer nervos, în timp ce Donald Trump a rămas impasibil.

Michael Cohen, una dintre persoanele cele mai apropiate ale fostului preşedinte şi supranumit la acea vreme "pitbull-ul" lui Donald Trump, este cel care a plătit 130.000 de dolari actriţei pentru a-i cumpăra tăcerea asupra acestei relaţii sexuale, la sfârşitul campaniei prezidenţiale din 2016.

Potrivit acuzării, atunci când Michael Cohen a fost plătit în 2017 de către preşedintele american de la acea vreme, aceste cheltuieli au fost mascate în "cheltuieli judiciare" în conturile holdingului Trump Organization, pentru a ascunde faptul că banii au servit pentru a muşamaliza un scandal.

Problemele penale ale lui Donald Trump

Donald Trump este urmărit pentru 34 de delicte de falsificări contabile, care ar putea, în teorie, să-i atragă o pedeapsă cu închisoarea.

Atunci când această afacere fusese dezvăluită în 2018 de Wall Street Journal, Michael Cohen a afirmat iniţial că a plătit-o pe Stormy Daniels din propria sa iniţiativă, fără a-şi informa şeful.

Prins de justiţie, cel care altădată se lăuda că este gata "să încaseze un glonte pentru Donald Trump" s-a întors împotriva acestuia din urmă, afirmând că acţionase la ordinele lui.

Michael Cohen a pledat vinovat în 2018 de evaziune fiscală

Michael Cohen a pledat vinovat în 2018 de evaziune fiscală, declaraţii false în faţa Congresului american şi încălcarea legilor de finanţare a campaniei electorale, acest din urmă delict fiind legat direct de plăţile către Stormy Daniels. Condamnat la trei ani de închisoare, el a stat în spatele gratiilor timp de aproape un an.

Mărturia lui promite să producă vâlvă, pentru că Michael Cohen şi Donald Trump nutresc în prezent o ură tenace unul faţă de celălalt.

Vineri, avocaţii lui Donald Trump au deplâns din nou filmuleţele de pe TikTok în care Michael Cohen apare îmbrăcat într-un tricou pe care fostul preşedinte apare în spatele gratiilor.

Judecătorul Juan Merchan a cerut martorului să înceteze astfel de atacuri, Donald Trump însuşi având interdicţie de se pronunţa asupra martorilor sau judecătorilor.

După ce va fi interogat de procurori, fostul avocat ar urma să fie supus unei serii de întrebări din partea apărării, care l-a descris drept un mincinos patologic, o părere împărtăşită de susţinătorii lui Donald Trump.

"Cohen este o glumă proastă (...). El nu are nicio credibilitate", a declarat Lisa Lombardo, 61 de ani, în timpul unui miting al fostului preşedinte, sâmbătă, la New York.

De la începutul dezbaterilor, juraţii au primit din partea mai multor martori o descriere puţin măgulitoare a lui Michael Cohen, capabil să-i manipuleze sau să-i flateze pe interlocutori pentru a obţine ce-şi doreşte.

De asemenea, juraţii au putut auzi o înregistrare video cu o conversaţie privată în care Michael Cohen evocă împreună cu Donald Trump o plată pentru a obţine tăcerea unei alte femei, modelul Karen McDougal, care afirma de asemenea că avusese o relaţie cu miliardarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE