Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Meta a blocat cinci mii de conturi false de Facebook din China care urmăreau manipularea opiniei publice americane

Compania Meta a reușit să anihileze o rețea de aproape cinci mii de conturi false de Facebook create în China. Potrivit unui raport al companiei citat BBC, trolli din spatele acestor conturi false se prezentau ca americani obișnuiți și își exprimau, prin nenumărate postări, mesaje care incitau la divergențe radicale de opinie pe teme precum libertatea avortului, ajutorul acordat Ucrainei sau sistemul de asigurări medicale. Specialiștii spun că aceste conturi au fost create cu scopul precis de a polariza opiniile și a crea diviziuni în interiorul societății americane.

Conturile false de Facebook foloseau fotografii de profil și nume preluate de la alți utilizatori reali. Compania Meta nu a făcut legătura între conturile false și oficiali de la Beijing, dar a observat o creștere a numărului de astfel de rețele cu sediul în China înaintea alegerilor electorale din Statele Unite, care urmează să aibă loc în 2024.

În raportul publicat de Meta se arată că aceste conturi au copiat postări ale unor politicieni americani (republicani și democrați), printre care și fostul președinte al Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, guvernatorul Floridei, Ron DeSantis și reprezentanții Matt Gaetz și Jim Jordan.

Regulile de moderare ale companiei interzic ceea ce Meta numește comportamentul coordonat al unui grup de persoane care își disimulează identitatea ca să difuzeze dezinfomări pe rețele sociale ca Facebook sau X (fostul Tweetter) cu scopul bine definit de a induce în eroare alți utilizatori. Asemenea postările urmăresc să manipuleze opinia publică, să genereze conflicte sociale și să facă anumite puncte de vedere să pară mai populare decât sunt în realitate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE