Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Medvedev amenință Curtea Penală Internațională c-ar putea fi atacată cu rachete după ce a cerut arestarea lui Putin

De Răzvan Mihalașcu  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Dmitri Medvedev, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei, a afirmat luni că este ”pe deplin imaginabil” un atac cu o rachetă rusească hipersonică asupra sediului Curţii Penale Internaţionale (CPI), în contextul în care instituția a emis vineri un mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin, relatează agenția EFE, citată de Agerpres.

”Suntem cu toţii la mila lui Dumnezeu şi a rachetelor”, a scris Dmitri Medvedev, fost preşedinte al Rusiei între 2008 şi 2012, pe contul său de Telegram.

Mai mult, politicianul rus, care este un apropiat al lui Vladimir Putin, a precizat în mesajul său că este ”pe deplin imaginabilă utilizarea precisă a unei rachete hipersonice Onyx lansată de pe o navă din Marea Nordului împotriva sediului Tribunalului de la Haga”.

”Tribunalul este pur şi simplu o organizaţie mizerabilă, nu reprezintă populaţia ţărilor NATO. De aceea, ei nu vor începe un război. Le va fi frică. Nimănui nu-i va părea rău. Aşa că, domnilor judecători, priviţi cu atenţie cerul ....', a menționat Medvedev, potrivit sursei citate.

De asemenea, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Rusiei a dat de înțeles că emiterea unui mandat de arestare pe numele președintelui unei puteri nucleare va avea ”consecințe monstruoase pentru dreptul internaţional”.

”Au decis să judece un preşedinte al unei puteri nucleare care... nu participă la CPI, din aceleaşi motive ca şi SUA şi alte ţări”, afirmă Medvedev în postarea sa de pe Telegram, potrivit Reuters.

”De acum nimeni nu se va mai adresa organismelor internaţionale, toţi vor negocia între ei separat. Toate deciziile stupide ale ONU şi ale altor structuri se vor face ţăndări. Începe declinul sumbru al întregului sistem de relaţii internaţionale”, a mai spus Medvedev.

Potrivit sursei citate, Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin ca presupus responsabil ”de crima de război de deportare ilegală a populaţiei (copii) şi de transfer ilegal de populaţie (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Rusia”.

De cealaltă parte, Kremlinul a respins categoric ca 'nulă şi neavenită din punct de vedere juridic' orice decizie a CPI, deoarece nu îi recunoaşte jurisdicţia.

'Considerăm nulă şi neavenită din punct de vedere juridic orice decizie a Curţii Penale Internaţionale, pe care nici noi nu o recunoaştem', a insistat duminică purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov.

Distribuie

Taguri