Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Medicii din UE: Ce țări au cei mai mulți medici și angajați din domeniul sănătății și unde se situează România

Organizația Mondială a Sănătății consideră că Europa are o "bombă cu ceas" de care trebuie să se ocupe din cauza lipsei de personal sanitar.

Uniunea Europeană a avut peste 1,82 milioane de medici în 2021 - menținând un raport interesant medic/populație - pe fondul unei amenințări iminente de criză a lucrătorilor din domeniul sănătății.

Potrivit celor mai recente statistici publicate de Eurostat, continentul avea, de asemenea, o medie de 136 de fizioterapeuți la 100.000 de locuitori.

Această medie este semnificativ mai bună în comparație cu alte regiuni ale lumii, deși există încă diferențe puternice între cele 27 de state membre ale blocului comunitar. De exemplu, există 234 la 100.000 de locuitori în Germania, față de doar 12,7 în România.

Cifrele vin în contextul în care există numeroase sugestii privind o lipsă iminentă de personal medical, în special în țările din estul UE.

Un raport publicat de Organizația Mondială a Sănătății în septembrie 2022 a evidențiat numărul de lucrători din domeniul sănătății care îmbătrânesc și a calificat drept "bombă cu ceas" o creștere a bolilor cronice care duce la o cerere sporită de asistență medicală.

În 13 din cele 44 de țări incluse în raport, peste 40% dintre medici au depășit vârsta de 55 de ani, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa sustenabilității forței de muncă.

În ciuda cifrelor relativ stabile, recrutarea insuficientă și lipsa de personal ar putea înrăutăți situația pe fondul îmbătrânirii forței de muncă, se sugerează în raport.

"Nu mai putem aștepta pentru a aborda provocările presante cu care se confruntă forța noastră de muncă din domeniul sănătății. Sănătatea și bunăstarea societăților noastre sunt în joc - pur și simplu nu mai este timp de pierdut", a declarat în martie Dr. Hans Henri Kluge, directorul regional al OMS pentru Europa.

Austria are cel mai mare număr de medici practicieni

Dintre statele membre ale UE, Austria avea 540 de medici în activitate la 100.000 de locuitori, cel mai bun raport din UE.

Medicii practicanți implică profesioniști din domeniul sănătății care furnizează direct servicii pacienților în perioada de numărare.

Deși Germania reprezenta peste 20% din totalul medicilor din UE în termeni absoluți, dimensiunea relativ mare a populației sale a făcut ca raportul să nu fie mai bun decât cel al vecinilor săi.

În schimb, Franța, Belgia și Ungaria au înregistrat cele mai mici rate, situându-se sub pragul de 350 la 100.000 de locuitori.

România se menține chiar deasupra pragului cu un raport de 350,88 de medici la 100 de mii de locuitori.

Italia, în comparație cu alte state membre ale UE al căror număr a fost inclus în ultima versiune, a avut cel mai mare număr de medici licențiați, urmată de Suedia și Germania.

În ceea ce privește numărul de medici autorizați să practice la 100.000 de locuitori din țară, România se află în coada clasamentului, cu doar puțin peste 309 la 100.000 de locuitori.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE