Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Transplantul hepatic al fetiței de 5 ani a fost realizat cu succes. Starea copilei este stabilă

UPDATE 4.05.2022

Medicii anunță că starea micuței de 5 ani nu prezintă modificări.

"Starea pacientei de 5 ani transplantată este staționară, iar grefa hepatică este funcțională. La momentul actual, pacienta este în continuare intubată și ventilată mecanic în secția de terapie intensivă, datorită afectării neurologice preexistente.", au precizat medicii care o au sub observație pe copilă.

Primul copil diagnosticat cu hepatită severă de origine necunoscută în România, constatată ulterior cu boala Wilson și insuficiență hepatică, a primit un transplant de ficat la Spitalul Fundeni, din Capitală. Starea fetiței este stabilă, ea rămâne sub supraveghere la terapie intensivă.

Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în cadrul Școlii de Chirurgie, din Institutul Clinic Fundeni, aflată sub îndrumarea profesorului doctor Irinel Popescu. Echipa chirurgicală și de îngrijire a fost compusă din specialiști de la Institutul Clinic Fundeni și de la Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu.

UPDATE 12:45

Fetița de 5 ani se află în terapie intensivă, iar starea ei se îmbunătățește treptat. Aceasta este stabilă, sedată, incă intubată si ventilată mecanic, dar medicii își doresc ca, în cel mai scurt timp, fetița să poată respira singură. Specialiștii mai precizează că ficatul este funcțional, iar analizele de sânge evoluează pozitiv.

“Evoluția lent favorabilă se datorează statusului de denutriție al pacientei, severității bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic de urgență și unor infecții virale din antecedentele recente care au impact immunologic si hematologic.

Este cu un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicație imunosupresoare, antibioprofilaxie si antibioterapie complexă, primeșțe nutritie enterală și parenterală, și sesiuni de kinetoterapie pasivă.”, a precizat Institutul Clinic Fundeni, într-un comunicat de presă.

Transplantul hepatic în România 

Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se află în proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric.

Acreditarea presupune îndeplinirea criteriilor referitoare la activitatea de transplant în domeniile resurselor umane, bazei materiale și celei operaționale. Colaborarea cu specialiștii de la Institutul Clinic Fundeni este esențială pentru încheierea cu succes a acestui proces.

Laura Bălănescu, conferențiar doctor, a fost desemnată coordonator al noului Centru de transplant hepatic pediatric.

Ministerul Sănătății va acorda sprijinul necesar pentru acreditarea și funcționarea cât mai rapidă a acestui Centru, astfel încât în decursul acestei veri să se poată realiza primele transplanturi hepatice la copii din România.


ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE