Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mărturiile artiștilor ucraineni întorși de pe front. Ei spun că Rusia vrea să le distrugă cultura

Războiul din Ucraina și-a pus amprenta și asupra artiștilor. Mulți dintre ei și-au abandonat șevaletul sau au coborât de pe scena teatrului pentru a lupta în tranșee. Ei spun că nu au ezitat să ia arma în mână, pentru că miza Moscovei este să distrugă cultura și limba Ucrainei.

Un pictor din Liov povestește că, la cei 56 de ani ai săi și în pofida problemelor de sănătate, a plecat pe front din primele zile ale invaziei.

De atunci, nu s-a mai atins de pensulă și a donat mare parte dintre tablourile pictate înainte de război. Printre cele care au rămas totuși în atelierul său se numără și Pieta, o variantă modernă.

Gienуk Ravskyj, pictor: "Ca să spun adevărul, am intrat în burnout. Mi-am dat seama că nu am nimic de spus din punct de vedere artistic, după tot ce am văzut pe front, după toate experiențele prin care am trecut. Mai întâi trebuie să-mi limpezesc mintea."

Pictorul lucrează acum la modele de decorații care sunt decernate de conducerea armatei.

Gienуk Ravskyj, pictor: "Trebuie să supraviețuiești pentru a-i ajuta și pe alții să supraviețuiască. Nu avem nevoie de eroism. Comandantul ne-a spus de la început: nu te duci pe front să mori, trebuie să supraviețuiești. Nu vă faceți iluzii în legătură cu medaliile și cu orice altceva. Cea mai mare recompensă este să te întorci sănătos la soție, la copii, la părinți."

Artistul spune că intenționează să își vândă lucrările mai vechi, în cadrul unei licitații. Fondurile vor fi direcționate către brigada în care a luptat.

Directorul Teatrului din Liov are o poveste similară. Plecat la război din primele zile ale invaziei ruse, el a fost rănit în apropiere de Bahmut.

Oleksa Kravchuk, directorul teatrului: "Pierdem ceva, câștigăm ceva. Desigur, pierdem pentru că o mulțime de actori, artiști, regizori se luptă acum și mor, odihnească-se în pace, dar, în același timp, se întâmplă ceva foarte important. Poate încă mai vedeți filme și spectacole în teatru, care sunt lipsite de sens, goale, nu ating sufletele spectatorilor. Dar mi se pare că acum este momentul în care se dobândește ceva nou. Nu știm cum se va manifesta, dar deja se întâmplă."

Teatrul din Liov pregătește o nouă piesă care vorbește despre puterea speranței în vremuri întunecate. În ciuda războiului, artiștii nu i-au uitat nici pe cei mici, copiii având parte de un spectacol cu păpuși, menit să le ofere puțină bucurie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE