Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Margarita Drobiazko, lăsată fără cetățenie. Ce legături cu Rusia are cea mai medaliată patinatoare din Lituania

Margarita Drobiazko este cea mai medaliată patinatoare din Lituania, însă aceasta a rămas recent fără cetățenie. I-a fost retrasă chiar de președintele țării, Gitanas Nauseda, pentru că a participat la spectacole de patinaj artistic organizate, la Moscova, de Tatiana Navka, soția purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

La cererea ministrului Afacerilor Interne, Agne Bilotaite, de la finele lunii iulie, Comisia pentru Cetățenie a acuzat-o pe fosta sportivă că susține regimul de la Kremlin. Deși ea a negat, președinția a semnat un decret pentru retragerea cetățeniei. Margarita Drobiazko, în vârstă de 51 de ani, deține și niște proprietăți în peninsula ucraineană Crimeea, care a fost anexată de Rusia în 2014.

Margarita Drobiazko s-a născut la Moscova, dar reprezenta Lituania din 1993

Drobiazko a argumentat că "ea aduce lumina culturii și a bunătății", însă președintele Nauseda a precizat că aceste argumente "sunt greu de combinat cu așa-zisa lumină pe care soldații ruși o poartă cu bocancii pe teritoriul Ucrainei".

Ministerul de Interne din Lituania a precizat că, prin spectacolele la care participă, alături de soția lui Peskov, ea "contribuie la promovarea imaginii Rusiei, ca o țară mare". În plus, Margarita este acuzată că nu a condamnat războiul declanșat de ruși în Ucraina. Patinatoarea publicase, înainte de această decizie de retragere a cetățeniei, o motivație prin care a calificat războiul din Ucraina drept "o tragedie pentru milioane de oameni și familii", însă susține că are dreptul să nu-și exprime public poziția politică dacă "nu pot, nu vreau și nu sunt pregătită să fac acest lucru".

Margarita Drobiazko este de origine rusă, având în vedere că e născută la Moscova. Ea a început să concureze pentru Lituania în 1992 și a primit cetățenia lituaniană în 1993, în cadrul unei proceduri speciale, "pentru servicii aduse sportului lituanian și popularizarea țării".

Ea a fost campioană a Lituaniei de 13 ori și are două medalii la Campionatele Europene și Campionatele Mondiale.

Retragerea cetățeniei vine ca o consecință a adoptării, în acest an, a unor amendamente care prevăd că un cetățean lituanian cu dublă cetățenie poate rămâne fără cetățenia lituaniană dacă își exprimă public sprijinul pentru un stat care amenință interesele de securitate ale Lituaniei sau ale aliaților săi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE