Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mark Rutte vrea sprijinul lui Erdogan pentru șefia NATO. Ce au discutat cei doi la Istanbul

Premierul olandez Mark Rutte s-a întâlnit cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, la Istanbul, în încercarea de a-l convinge să susțină candidatura sa la șefia NATO. Turcia este una dintre puținele țări care și-au exprimat  rezervele legate de Rutte. Klaus Iohannis este singurul contracandidat al premierului olandez. În timp ce Rutte era la Istanbul, șeful statului român l-a primit la București pe vicepreședintele turc. 

Este prima vizită a lui Mark Rutte în Turcia, de la anunțarea candidaturii pentru postul de secretar general al NATO. Turcia și Ungaria sunt, din motive diferite, printre puținele state ale alianței care au rezerve față de candidatura sa la șefia NATO.  Cei doi oficiali au susținut o conferință de presă. 

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: ”Nimeni nu ar trebui să aibă vreo îndoială că vom lua decizia ( cu privire la susținerea unui candidat n.r.) în limitele înțelepciunii strategice și ale echității.”

Care este candidatul ideal la NATO, din perspectiva lui Erdogan 

Erdogan a vorbit și de despre candidatul ideal. 

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei: ”Principala datorie a secretarului general al NATO este de a asigura solidaritatea și ordinea în rândul aliaților. În acest context, i-am împărtășit domnului Rutte, care candidează pentru această poziție, ce caracteristici aș vrea să văd la noul secretar general al NATO. Am transmis că ar trebui să acorde prioritate păstrării poziției esențiale a NATO în garantarea securității euro-atlantice.”

Mark Rutte a subliniat rolul Turciei în interiorul alianței. 

Mark Rutte, premierul olandez: ”Recunoaștem că flancul sudic al NATO are nevoie de Turcia, are nevoie de leadershipul Turciei.” 

Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei:Îi urez succes lui Mark Rutte, în acest nou demers.”

Pe agenda întâlnirii figurau și relațiile bilaterale, războiul din Ucraina și conflictul din Orientul Mijlociu. 

Klaus Iohannis singurul contracandidat al lui Rutte la șefia NATO

Președintele României, Klaus Iohannis, este singurul contracandidat al lui Rutte la șefia NATO. Iohannis și-a anunțat candidatura la începutul lunii martie.

Mandatul actualului șef al NATO Jens Stoltenberg se apropie de final, după ce a fost prelungit de mai multe ori din 2014 până acum, pe fondul războiului din Ucraina. Oficialii NATO doreau să ajungă la o soluție cu privire la succesorul său până la sfârșitul lunii aprilie sau nu mai târziu de alegerile europene din iunie. Decizia ar urma să fie validată în iulie, la summitul alianței de la Washington. 

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE