Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie: Mii de britanici au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de creşterea costului vieţii

Mii de britanici au ieşit sâmbătă în stradă pentru a protesta împotriva creşterii costului vieţii, în timp ce guvernul se luptă cu politica fiscală, după o săptămână de haos pe pieţele financiare, transmite AFP, citată de Agerpres.

Inflaţia la cel mai mare nivel, lira sterlină la cel mai scăzut nivel şi îngrijorări legate de apropierea iernii. Noul guvern conservator al premierului Liz Truss promisese acţiuni imediate pentru a face faţă crizei, dar anunţul de săptămâna trecută a reducerilor masive de taxe pentru cei bogaţi a declanşat multă furie şi lipsă de înţelegere.

"Sprijiniţi grevele", "Îngheţaţi preţurile, nu oamenii" sau chiar "Taxe pentru bogaţi", se putea citi pe pancartele purtate de manifestanţii de la Londra, care s-au îndreptat, la apelul mai multor organizaţii, spre Westminster, în centrul capitalei.

„Oamenii sunt sătui. Nu mai sunt pregătiţi să accepte felul ruşinos în care îi tratează conservatorii. Iarna, care se anunţă dură pentru multe gospodării, care se luptă să îşi plătească facturile, va arăta adevărata cruzime a guvernului nostru”, spune Lily Holder, o protestatară de 29 de ani din Londra.

Anunţurile bugetare au dus lira sterlină la un minim istoric

Majoritatea britanicilor au primit cu răceală "mini-bugetul" prezentat de guvern săptămâna trecută. De asemenea, anunţurile bugetare au indus panică pe pieţe şi au dus lira sterlină la un minim istoric, determinând intervenţia Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Centrale.

„Să nu facem nimic nu era o opţiune,. Imaginaţi-vă costul pentru economia britanică a şomajului în masă, a unei prăbuşiri a consumului şi a încetării activităţii companiilor”, a declarat ministrul de finanţe Kwasi Kwarteng, vineri seara, pentru The Telegraph, pentru a justifica reducerile masive de taxe, a căror finanţare rămâne neclară.

Kwarteng a promis un plan de reducere a datoriei pe termen mediu, dar agenţia de rating Standard & Poor's a fost sceptică, revizuind în jos previziunea de sustenabilitate a datoriei suverane a Regatului Unit.

Potrivit unui sondaj recent YouGov, mai mult de jumătate (51%) din populaţie consideră că premierul Liz Truss, în funcţie de mai puţin de o lună, ar trebui să demisioneze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE