Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie anunță cea mai mare reducere de taxe din ultimii 50 de ani. Planul pentru a stimula creșterea economică

Guvernul de la Londra a prezentat vineri cel mai radical plan de măsuri pentru a reduce a taxele, de după anul 1972. Programul are ca scop diminuarea poverii fiscale atât pentru angajați, cât și pentru companii. În același timp, a fost anunțată o creștere semnificativă a împrumuturilor, în așa fel încât să fie stimulat potențialul de creștere a economiei pe termen lung.

Ministrul britanic de Finanţe, Kwasi Kwarteng, a reiterat că obiectivul premierului Liz Truss de a dubla ritmul de creştere economică anuală al Marii Britanii, până la 2,5%, De asemenea, au fost avansate, pentru prima oară, date în legătură cu la planurile de cheltuieli ale noului premier.

"Planul nostru este să extindem partea de ofertă a economiei prin reduceri de taxe şi reforme...Astfel vom transforma ciclul vicios de stagnare într-un ciclu virtuos de creştere", a declarat Kwasi Kwarteng în Parlament, conform agenției Reuters, preluată de Agerpres.

Impozite mai mici și scutiri de TVA pentru turiștii care vin în Marea Britanie

Printre măsurile anunţate se numără reducerea cotei superioare pentru impozitul pe venit, de la 45% până la 40%. Începând din luna aprilie 2023, cei 629.000 de contribuabili care câştigă mai mult de 150.000 de lire sterline pe an nu vor mai plăti o cotă maximă de 45%, ci o cotă de impozit de 40% care se aplică celor cu câştiguri de peste 50.271 de lire sterline pe an.

De asemenea, cota de bază pentru impozitul pe venit va fi redusă la 19% din luna aprilie 2023, cu un an mai devreme decât era prevăzut.

"Aceasta înseamnă o reducere de taxe pentru 31 de milioane de persoane în doar câteva luni", a spus ministrul britanic de Finanţe.

Măsurile de sprijin pentru familiile care vor să-și cumpere o locuință

De asemenea, ministrul britanic al Finanţelor a anunţat că taxa de timbru la cumpărarea unei locuinţe va fi redusă pentru ca familiile să îşi permită să cumpere o casă. Astfel, pragul de la care se aplică această taxă se va dubla până la 250.000 de lire sterline (280.000 de dolari).

Mai mult, va fi reintrodusă scutirea de la plata TVA pentru vizitatorii din străinătate care fac cumpărături în Marea Britanie, în ideea de a stimula sectorul de retail.

"Marea Britanie primeşte milioane de turişti în fiecare an şi vreau ca străzile şi aeroporturile noastre, porturile şi centrele noastre comerciale să resimtă beneficiile economice. De aceea, am decis să introducem shopping-ul fără TVA pentru vizitatorii din străinătate", a anunţat Kwasi Kwarteng, conform sursei citate.

Marea Britanie vrea limitarea dreptului la grevă în anumite condiții

Printre măsurile anunțate de Guvernul britanic se numără limitarea dreptului la grevă în cazul eşecului negocierilor între sindicate şi angajatori, crearea a 38 de zone de investiţii, cu reglementări reduse pentru cei care vor să pornească o afacere, reducerea autorizaţiilor de construire, anularea unei programate majorări a accizelor pe alcool şi eliminarea unui plafon pentru bonusurile plătite bancherilor.

Costurile acestui pachet de măsuri se ridică la 45 de miliarde de lire sterline pe an în 2026. Aceasta este cea mai mare reducere de taxe adoptată după 1972, după cum precizează organizația Institute for Fiscal Studies.

"A trecut o jumătate de secol de când am văzut reduceri de taxe de asemenea amploare", a subliniat directorul Institute for Fiscal Studies, Paul Johnson.

După anunțarea pachetului de măsuri, randamentele pentru obligaţiunile emise de Guvernul britanic au înregistrat cea mai mare creştere zilnică din ultimii 13 ani. Lire sterlină a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimii 37 de ani în raport cu dolarul, iar cotaţia acţiunilor companiilor britanice a atins cel mai redus nivel din ultimele două luni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE