Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie după Boris Johnson. Cine i-ar putea lua locul în fruntea conservatorilor și a guvernului

Demisia lui Boris Johnson de la conducerea Partidului Conservator din Marea Britanie deschide cursa pentru șefia formațiunii și, implicit, a Guvernului de la Londra. Trei nume sunt vehiculate atunci când vine vorba de succesorul lui Johnson: Rishi Sunak, care a demisionat recent din funcția de ministru de Finanțe, Liz Truss, șefa diplomației britanice, și experimentatul Sajid Javid.

Procedura de alegere al viitorului lider al conservatorilor este complexă. Fiecare dintre candidații înscriși în cursă trebuie să aibă, în primă fază, susținerea a cel puțin parlamentari conservatori. După validarea candidaturilor, urmează mai multe tururi de scrutin intern și votează doar parlamentarii.

Candidatul cu cele mai puține voturi este eliminat după fiecare rundă, până când rămân doar doi. Este momentul în care sunt chemați la vot toți membri Partidului Conservator din Marea Britanie, care aleg noul lider. Ulterior, Regina Elisabeta a II-a îi va cere acestuia să formeze un nou guvern. Este o procedură care permite evitarea anticipatelor, explică BBC.

Mărirea și decăderea lui Rishi Sunak

Fostul ministru de Finanțe, Rishi Sunak, a fost considerat de mulți parlamentari conservatori drept favorit în cursa pentru înlocuirea lui Boris Johnson. Un sondaj comandat de Sky News arăta, la începutul anului, că aproape jumătate dintre membrii conservatori credeau că Rishi Sunak ar fi un lider mai bun și ar putea câștiga mai multe locuri în Parlament pentru partid la următoarele alegeri.

Au urmat, însă, o serie de scandaluri legate de participarea lui la petrecerea aniversară a lui Boris Johnson, în pandemie, și de faptul că soția sa milionară, Akhshata Murty, are un statut care îi permite să nu plătească impozite în Marea Britanie. Popularitatea lui Rishi Sunak a scăzut și după ce a introdus o serie de politici nepopulare, cum ar fi creșterea contribuțiilor la asigurările sociale, care nu a fost pe placul deputaților conservatori.

Liz Truss, „noua Doamnă de Fier”

La sfârșitul anului trecut, înainte de Crăciun, șefa diplomației britanice, Liz Truss, era în plină ascensiune. „Liz Truss: noua doamnă de fier?”, titra „The Times”. Orice comparație cu Margaret Thatcher, premierul conservator din 1979-1990 și o figură adorată de conservatori, nu va face decât să o ajute pe doamna Truss, care pare prea dornică să intre în acest joc, potrivit Sky News.

Ea este deputat din 2010 și a început să urce pe scara ministerială imediat după ce a intrat în parlament. În prezent, ea este cel mai longeviv membru al cabinetului, după ce a ocupat funcții sub conducerea lui David Cameron, Theresa May și Boris Johnson.

Sajid Javid, un politician experimentat

În cursă pentru șefia Partidului Conservator ar putea intra, cu șanse reale, și Sajid Javid. El a ocupat aproape toate posturile de rang înalt din Cabinetul de la Londra. Cel mai recent a fost ministrul al Sănătății, dar a deținut și portofoliile Finanțelor, Internelor, Locuințelor și Culturii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE