Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politicienii trăiesc cu până la șapte ani mai mult decât restul populației. Care sunt explicațiile

Politicienii trăiesc cu până la șapte ani mai mult decât restul populației. Datele sunt prezentate într-un studiu Oxford făcut în 11 țări, dar nu și în România. Diferența dintre speranța de viață a celor care fac politică și cea a populației generale se află la cel mai mare nivel din ultimii 150 de ani, spun realizatorii studiului.

Motivele pentru care politicienii trăiesc mai mult

Venituri mai mari decât restul populației, tratamente medicale mai bune și stres mai redus, acestea sunt motivele pentru care politicienii trăiesc, în medie, cu până la șapte ani mai mult decât restul populației. Realizatorii studiului spun că există diferențe și între politicieni: femeile din politică trăiesc mai mult decât bărbații politicieni.

Philip Clarke, realizator studiu Universitatea Oxford: „Aceste studii îți oferă o imagine de ansamblu, de-a lungul mai multor decenii, privind modul în care speranța de viață se schimbă pentru oamenii care conduc comunități, comparativ cu persoanele obișnuite. După cum am spus, într-o țară ca România, consider că acest lucru este important de înțeles.”

Femeile trăiesc mai mult decât bărbații, chiar cu până la șapte ani mai mult. Motivele ar fi, spun experții, acelea că femeile au un comportament preventiv privind sănătatea și, în general, fumează mai puțin decât bărbații.

Studiul a fost realizat în urma anlizei a peste 57.000 de politicieni

Studiul despre politicieni a fost realizat în urma analizei a peste 57.000 de politicieni din 11 țări dezvoltate, printre care Statele Unite, Germania, Franța și Marea Britanie, țări cu venituri mari, așa că, adaugă cercetătorii, este posibil ca lucrurile să difere în țările cu venituri medii și mici. Cu toate acestea, spun specialiștii, proporțiile se păstrează, în mare parte, dacă ne raportăm la situația din România.

Ana Bulai, sociolog: „Viața de politician nu este stresantă, nici la noi, nici în altă parte. Mai este un indice, se numește indicele Gini. Este indicele diferenței între cei bogați, cei puțini și bogați și cei mulți și săraci. Indicele diferenței veniturilor este acum la cel mai mare nivel în România și la nivel european, deci, diferențele cresc între bogați și săraci.”

Realizatorii studiului își propun să analizeze, pe viitor, mai multe țări și să identifice modalitățile de a crește speranța de viață a populației generale, pentru a elimina diferențele actuale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE