Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune

Publicat de: Euronews

Regatul Unit a livrat Ucrainei rachete de croazieră cu rază lungă de acţiune Storm Shadow, a anunţat joi un oficial occidental, informează Reuters.

Iniţial CNN a informat cu privire la decizie, citând mai mulţi oficiali occidentali de rang înalt. Potrivit informaţiilor CNN, Londra a primit asigurări din partea guvernului ucrainean că aceste rachete vor fi utilizate doar pe teritoriul suveran al Ucrainei şi nu în interiorul Rusiei.

Kremlinul a declarat că o astfel de decizie va necesita ''un răspuns adecvat din partea armatei noastre''.

Miniştrii britanici al apărării Ben Wallace şi al afacerilor externe James Cleverly s-au deplasat în ultimele săptămâni în SUA pentru discuţii cu privire la sprijinul pentru Ucraina.

Ministerul Apărării de la Londra nu a comentat deocamdată asupra subiectului.

Mai multe țări occidentale şi-au sporit ajutorul militar pentru Ucraina

Regatul Unit şi alte ţări occidentale şi-au sporit ajutorul militar pentru Ucraina în acest an, Londra anunţând în ianuarie că va trimite 14 dintre tancurile sale de luptă Challenger 2 în Ucraina, angajament ce a fost urmat de alte ţări, inclusiv SUA şi Germania.

Săptămâna trecută, un grup de ţări europene condus de Regatul Unit le-a cerut companiilor să înainteze cereri de exprimare a interesului pentru a aproviziona Ucraina cu rachete cu rază de acţiune mai mare de 300 de km, însă marţi Londra a declarat că nu a fost luată o decizie finală cu privire la aprovizionarea cu arme a Ucrainei.

Storm Shadow, fabricată de producătorul de rachete european MBDA, este o rachetă de croazieră cu rază lungă de acţiune şi capacităţi "stealth', proiectată pentru atacuri împotriva unor ţinte de mare importanţă, precum buncăre ascunse şi infrastructuri-cheie, potrivit site-ului web al companiei.

Aceste rachete au o rază de acţiune de peste 250 de kilometri, potrivit producătorului.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE