Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, despre românii care cer evacuarea din Fâșia Gaza: ”Nu e uşor de gestionat toată situaţia, important e să nu escaladeze”

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că România şi alte state fac un efort comun pentru a-i ajuta pe cetăţenii din Fâşia Gaza cu dublă cetăţenie, printre care şi români, să părăsească această regiune, însă a evidențiat că situaţia "nu e uşor de gestionat".

”Sunt 3000 de cetăţeni cu dublă cetăţenie în Fâşia Gaza, aţi văzut apelurile, să fie direcţionaţi către sudul Fâşiei Gaza. Şi azi-noapte, în jur de ora 2,00, eram în comunicare cu doamna ministru de Externe.

Este un efort comun al mai multor ţări. Baza sunt ostaticii şi aici se negociază şi (...) nu s-au încheiat cu bine negocierile de ieri. Am văzut şi reacţia armatei israeliene de a încerca o eliberare a ostaticilor, o intrare în Fâşia Gaza, dar şi o retragere, şi urmează în continuare, alături şi de Statele Unite şi de Franţa şi de Germania, de toate ţările care au cetăţeni cu dublă cetăţenie, acest efort.

Până acum erau solicitări, 260 de cetăţeni români din Fâşia Gaza, care voiau să se elibereze, dar sunt şi foarte mulţi şi palestinieni care vor să părăsească, deci nu e uşor de gestionat toată situaţia, important e să nu escaladeze", a precizat premierul Marcel Ciolacu, sâmbătă, la târgul INDAGRA.

 În direct la Euronews România, purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip, a precizat că aproape 200 de români au cerut sprijin consular pentru a fi evacuați din teritoriul controlat de gruparea Hamas.

”Noi avem în atenție aproximativ 300 de cetățeni români și membri de familie pe care oficiul de reprezentare de la Ramallah îl are în gestiune. Aproximativ 200 de cetățeni români și membri de familie ne-au solicitat sprijinul în vederea evacuării. Colegii sunt în contact cu ei în timp real.

Aceștia sunt relativ grupați și avem pregătite misiuni coordonate în vederea evacuării, dar în momentul în care condițiile de securitate și celelalte condiții tehnice vor fi îndeplinite pentru evacuarea acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE, Radu Filip.

Reprezentantul MAE a dat asigurări că în acest moment situația este gestionabilă, chiar dacă a reiterat că este vorba despre o zonă de conflict.

”Situația este gestionabilă. Până în prezent trebuie să țineți cont de condițiile din teren. Este o zonă de conflict. Până în acest moment, știm de dânșii că se află în apropierea punctului de trecere Rafah. Nu sunt probleme deosebite care ne-au fost aduse în atenție”, a precizat Radu Filip.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE