Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Ciolacu, avertisment pentru PNL privind organizarea prezidențialelor: ”Țopăială pe calendar afectează încrederea între parteneri. Trebuie să înceteze”

Premierul Marcel Ciolacu a transmis, vineri, PNL să ”înceteze țopăiala” pe subiectul legat de calendarul alegerilor prezidențiale și parlamentare deoarece acest lucru afectează încrederea între partenerii din coaliție. De asemenea, liderul social-democrat a evidențiat că astăzi era ultima zi în care Guvernul ar fi putut lua o hotărâre ca alegerile prezidențiale să fie organizate pe 15 septembrie și, în schimb, i-a invitat luni pe toți liderii partidelor politice pentru a stabili calendarul alegerilor.

La începutul ședinței de Guvern, Ciolacu a afirmat că ”până acum actul guvernamental nu a fost afectat de tensiunile politice, nici măcar în campania electorală care tocmai s-a încheiat”.

”Am înțeles cu toții ca acest Guvern nu e al coaliției sau al vreunul partid politic. Este Guvernul al României. Toți cei de aici, indiferent de partidul din care facem parte, avem o responsabilitate uriașă de a asigura stabilitatea acestei țări, iar acest lucru înseamnă inclusiv să îți respecți angajamentele.

Nu e vorba de un termen sau altul pentru desfășurarea alegerilor, e vorba de încredere. Țopăială pe calendar afectează această încredere între parteneri și, din punctul meu de vedere, trebuie să înceteze”, a precizat premiarul.

Ciolacu: ”Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior”

”Am obligația de a nu favoriza un partid sau o coaliție. Astăzi practic ieșim din calendarul electoral stabilit anterior. E ultima zi în care putem promova HG-ul de stabilire a datei alegerilor convenită pe 15 septembrie.

De aceea, de luni, alături de cei doi vicepremieri, îi voi invita pe liderii tuturor partidelor politice pentru a stabili împreună calendarul alegerilor. Aceasta este abordarea corectă și nu schimbarea unui ministru căruia i s-a impus de către propriul partid să nu inițieze un act normativ convenit anterior.

Nu voi răspunde provocărilor de a declanșa o criză guvernamentală și instabilitate în România”, a concluzionat Ciolacu.

La consultări vor fi invitați liderii partidelor parlamentare:

- Nicolae Ciucă (președintele PNL)

- ⁠George Simion (președinte AUR)

- ⁠Elena Lasconi (președinte USR)

- ⁠Kelemen Hunor (președinte UDMR)

În varianta convenită inițial cu PNL, primul tur al alegerilor prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc la data de 15 septembrie, iar cel de-al doilea la 29 septembrie. Divergențele între liderii PSD și PNL au declanșat noi controverse pe această teme, în condițiile în care liberalii ar vrea ca prezidențialele să fie organizate, la termen, în luna noiembrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE