Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manfred Weber, președintele PPE, de acord cu poziția lui Iohannis: E nevoie de echilibru în numirile în funcțiile UE

Europa de Est merită o funcție importantă în structurile de conducere ale Uniunii Europene, este de părere președintele Partidului Popular European.

În acest fel, Manfred Weber susține poziția lui Klaus Iohannis, care a cerut acest lucru în discursul său în fața europarlamentarilor. Subiectul a revenit în dezbatere odată cu apropierea datei la care vor fi aleși noii lideri ai Uniunii Europene.

Discuțiile despre cei care vor ocupa funcțiile cheiei în structurile comunitare au loc cu ochii tuturor îndreptați spre alegerile pentru Parlamentul European. Acestea vor avea loc între 6 și 9 iunie, iar de rezultatul politic al votului depinde ocuparea unei funcții sau alteia.

Președintele României a cerut o reprezentare mai echitabilă a funcțiilor importante

Pe acest fond, în timpul dezbaterii ”Aceasta este Europa”, președintele României a cerut o reprezentare mai echitabilă a funcțiilor importante, iar liderul Partidului Popular European, din care face parte și PNL-ul condus cândva de Klaus Iohannis, susține propunerea.

Manfred Weber, lider PPE: Trebuie să găsim candidați care să reflecte numirile egale din punct de vedere geopolitic și trebuie să fie un punct de negociere important în viitoarele negocieri între familiile politice de la nivel european. Potrivit procedurilor noastre interne, noi nominalizăm candidatul principal la șefia Comisiei Europene, candidatul pentru această poziție executivă și este cea mai importantă poziție la nivel european, în București. Ca președinte al partidului, trebuie să organizez procedura împreună cu Siegfried, ca vicepreședinte al partidului.

Manfred Weber: Numirile trebuie să fie corecte și din punct de vedere geopolitic

Manfred Weber a insistat că în pozițiile cheie ale Uniunii Europene numirile trebuie să fie corecte și din punct de vedere geopolitic. Partidul Popular European a făcut deja acest lucru pentru că doi dintre cei care au condus instituții cheie ale Uniunii Europene au fost cadidați dintr-o țară din est și anume Polonia. Este vorba de Jerzy Buzek, președinte al Parlamentului European între 2009 și 2012, și Donald Tusk, președinte al Consiliului European între 2014 și 2019.

Klaus Iohannis, președintele României: Ar fi inadmisibil ca nicio poziție să nu fie ocupată de o persoană din noile state membre, adică din partea de Est. Eu cred că în 2019 s-a greșit, toate pozițiile relevante au fost ocupate de persoane foarte competente din vechea Europă și este unul dintre motivele pentru care mulți est-europeni se consideră lăsați deoparte. E o eroare și ar fi bine să nu se mai producă. Alegerea pentru leadership ar trebui să se facă și pe criteriul regional.

Congresul Partidului Popular European, în martie la București

Liderul Partidului Popular European, al cărui congres va avea loc în luna martie la București, nu uită să amintească de poziția României în ceea ce privește aderarea Republicii Moldovei și a Ucrainei la Uniunea Europeană. Iar în acest caz, spune Manfred Weber, nu trebuie uitat rolul lui Klaus Iohannis.

Manfred Weber, lider PPE: A fost o prestație exemplară pentru popularii europeni, ceea ce am văzut, ieri, în prezentarea președintelui Iohannis. Discursul lui, în primul rând și ideile pe cele mai importante probleme.

În sondajele pentru scrutinul european din iunie, reprezentanții socialiştilor europeni sunt pe locul doi, în urma celor din Partidul Popular. Actuala situație ar permite celor din PPE să pretindă funcția de președinte al Comisiei Europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE