Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Majoritatea românilor semnează contracte fără să le citească atent

Mai mult de jumătate dintre români declară că alocă mai puțin de 30 de minute pentru a citi un contract înainte de a-l semna. Mai mult de șapte din 10 români recunosc faptul că s-a întâmplat să nu citească toate clauzele contractului înainte de a-l semna.

Cei mai mulți dintre români nu cer un model de contract acasă

Aproape o treime dintre români spun că nu cer un model de contract acasă pentru a-l studia.

Șapte din 10 au declarat că s-a întâmplat să întâlnească în contracte cel puțin un cuvânt pe care să nu îl înțeleagă. Dacă sunt într-o astfel de situație, peste 47% cer clarificări de la instituția cu care urmează să semneze contractul, însă 21% consideră că oricum sunt niște clauze standard, deci nu trebuie să depună un efort suplimentar pentru a le înțelege.

Cei mai mulți au dobândit cunoștințe din situațiile în care au fost puși

Mai mult, 65% spun că au dobândit cunoștințe de educație financiară învățând direct din situațiile în care au fost puși, dar cred că ar fi de ajutor ca aceste noțiuni să fie predate la școală.

Șapte din 10 români au luat cel puțin un împrumut de la o instituție financiară bancară sau non-bancară, dar mai mult de 40% dintre aceștia nu au noțiuni importante legate de creditare: nu știu ce reprezintă Dobânda Anuală Efectivă sau care este rolul Biroului de Credit. De asemenea, patru din 10 români nu știu că toate raportările către Biroul de Credit rămân în baza de date a instituției timp de patru ani, chiar dacă datoria este achitată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE