Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Maia Sandu a primit premiul ”Timișoara pentru valori europene”. Ea a reiterat eforturile țării de a intra în UE

Președinta Moldovei, Maia Sandu, este prima laureată a premiului ”Timișoara pentru valori europene”, acordat de Municipiul Timişoara personalităților care promovează sau apără valorile europene. Liderul de la Chișinău și-a exprimat din nou dorința ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene, cu toate regiunile, inclusiv Transnistria.

Maia Sandu are 51 de ani și este prima femeie președinte a Republicii Moldova, aleasă în decembrie 2020. În 2010, Maia Sandu a obținut un titlu de Master în politici publice de la Școala Kennedy de administrație publică a Universității Harvard.

Apoi, între iunie 2010 – iulie 2012, a fost Consilier al directorului executiv al Băncii Mondiale la Washington. La revenirea în țară, a fost ministru al educației și prim-ministru și a înființat Partidul Acțiune și Solidaritate.

”Dorim să aderăm la UE cu toate regiunile țării”

Maia Sandu a reiterat eforturile duse în Republica Moldova pentru a deveni stat membru al Uniunii Europene.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”Chiar dacă nu s-a tras înspre Moldova cu arme și cu rachete, suntem supuși unui larg spectru de lovituri, din cele mai perfide violarea spațiului aeri-aerian, tentative de a genera tensiuni sociale, atacuri cibernetice și răspândirea de informații false.

Și, desigur, visăm la un viitor când, aflându-ne împreună în Uniunea Europeană, podurile de peste Prut vor fi doar un reper geografic, fără a mai fi împrejmuite, pe de-o parte și de alta, de puncte de trecere a frontierei.”

Maia Sandu s-a referit și la importanța numeroaselor scrutinuri care au loc anul acesta.

Maia Sandu, președinta Republicii Moldova: ”De aceste alegeri depinde soarta lumii pentru următoarele decenii și cred că nu sunt cuvinte mari și este cazul să ne întrebăm și politicienii și cetățenii în ce lume vrem să trăim. Știm că în această primăvară Rusia își va relua acțiunile de încercare de destabilizare a situației în țară.

Ne dorim să rezolvăm problema și să aderăm la Uniunea Europeană cu toate regiunile țării, inclusiv Transnistria.”

Mesaje de susținere din Europa

Mai mulți oficiali europeni au transmis mesaje de susținere pentru misiunea Maiei Sandu de a integra Moldova în Uniunea Europeană.

Roberta Metsola, președinta Parlamentului European: ”O femeie care întruchipează ceea ce înseamnă să fii european, un lider care inspiră, un președinte care are curajul de a schimba cursul istoriei în Republica Moldova și care conduce integrarea țării sale în Uniunea Europeană.”

Tobias Billström, ministrul de Externe al Regatului Suediei: ”Lumea are nevoie de mai mulți lideri ca Maia Sandu.Moldova face parte din familia europeană. Suedia salută decizia istorică a Consiliului European din decembrie de a începe negocierile de aderare cu Moldova.”

Premiul ”Timișoara pentru valori europene”, acordat pentru prima dată, este în valore de 30.000 de euro, bani strânși din sponsorizări.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE