Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Magia lui Mozart: Alexandru Tomescu și Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania” într-o serată memorabilă la Cluj-Napoca

Violonistul Alexandru Tomescu a cucerit publicul din Cluj-Napoca, pe acorduri de Mozart. Renumitul artist a fost acompaniat de Orchestra Filarmonicii de Stat „Transilvania”. Concertul a avut loc în vinerea de dinaintea Paștelui Catolic și a umplut sala de aplauze.

Sunetul viorii mânuite de Alexandru Tomescu a adus emoție în sala de concerte a Colegiului Academic din Cluj-Napoca. Lucrările lui Mozart au fost alese special pentru acest moment.

De unde vine inspirația

„Muzica lui Mozart vine să aducă această dimensiune angelică a existenței noastre. Atunci când cânt Mozart, îmi amintesc întotdeauna de ce spunea Cioran, și anume că, în momentele în care își pierde încrederea în umanitate își amintește totuși că există Mozart și atunci își dă seama că mai există o speranță,” spune violonistul Alexandru Tomescu.

Alexandru Tomescu este singurul român care cântă pe marile scene ale lumii cu o vioară Stradivarius Elder-Voicu, veche de peste trei secole. A fost cumpărată de statul român din Elveția în 1956 și a fost oferită ca dar violonistului Ion Voicu, elevul lui George Enescu. Tomescu a obținut dreptul de a cânta la această vioară în urma unui concurs organizat de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Concertul fost dirijat de Gabriel Bebeșelea, care pe lângă cariera sa internațională de dirijor, este recunoscut și pentru inițiativa ,,Musica Ricercata” care aduce în atenția publicului sunetul original al partiturilor.

„Înseamnă să încerci să aduci sunetul pe care publicul în urmă cu 300 de ani îl auzea. Un lucru greu de realziat cu instrumentele moderne, și atunci apelăm la instrumente de epocă sau copii ale instrumentelor de epocă”, spune Gabriel Bebeșelea.

Alexandru Tomescu va putea fi ascultat cântând la vioară în această vară, în țară, alături de Orchestra Națională Radio, dar și la Paris, cu ocazia deschiderii Jocurilor Olimpice. Iar pe dirijorul Gabriel Bebeșelea îl puteți admira 18 aprilie, într-un concert la Ateneul Român.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE