Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

România nu recunoaște așa-zisele referendumuri de anexare din Ucraina. Românii, sfătuiți să plece din Rusia

România a condamnat, în termenii „cei mai fermi”, așa zisele „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie în regiunile din Ucraina, ocupate ilegal de trupele ruse, ale căror rezultate finale au fost prezentate miercuri, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe. De asemenea, cetățenii români sunt sfătuiți să părăsească teritoriul Rusiei.

MAE a reacționat, după agențiile de presă rusești au anunțat că până la 98% dintre cetățenii cu drept de vot au spus "da" unirii cu Rusia în cele patru zone ale Ucrainei ocupate de militarii ruși.

„România reiterează condamnarea, în termenii cei mai fermi, a așa-ziselor „referendumuri” desfășurate în perioada 23-27 septembrie 2022 în regiunile ocupate ilegal de trupele ruse în Ucraina, cu implicarea și sprijinul nemijlocite ale forțelor de ocupație ruse, ale căror rezultate finale au fost anunțate astăzi.

România nu recunoaște rezultatele acestor așa-zise „referendumuri”, care sunt ilegale și ilegitime. Ele reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional și, prin urmare, nu produc niciun fel de efect juridic.

Prin organizarea acestor așa-zise „referendumuri”, Federația Rusă demonstrează încă o dată că acționează cu încălcarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional și contrar responsabilităților pe care un membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU le are, în calitate de garant al păcii și securității în lume. Acest comportament nu poate fi tolerat de comunitatea internațională”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

MAE: „Astfel de acțiuni instigate reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia”

„În Rezoluția cu privire la „Agresiunea împotriva Ucrainei”, adoptată cu o majoritate covârșitoare la 2 martie 2022, Adunarea Generală a ONU a subliniat că niciun câștig teritorial realizat prin folosirea forței sau amenințării cu forța nu poate fi recunoscut ca legal.

Astfel de acțiuni instigate, sprijinite și organizate de forțele de ocupație ruse reprezintă o nouă escaladare a războiului ilegal dus de Rusia împotriva Ucrainei, precum și o încercare a Kremlinului de a-și legitima controlul militar abuziv asupra unor teritorii aparținând altui stat suveran. Prin acest comportament Moscova urmărește schimbarea prin forță a granițelor Ucrainei, ceea ce constituie un act clar de încălcare flagrantă atât a Cartei ONU, cât și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

România reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și face apel la toate statele să respingă încercările Federației Ruse de a anexa ilegal teritorii ale altui stat sau orice tip de acțiuni similare”, au mai precizat reprezentanții MAE.

Românii, sfătuiți să părăsească Rusia după decretul lui Putin

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a ordonat mobilizare parțială a rezerviștilor, MAE le-a recomandat cetățenilor români să evite călătoriile în Rusia și să ia în considerare să părăsească teritoriul statului rus.

„MAE reamintește și reiterează cu insistență recomandările adresate cetățenilor români încă din luna februarie a.c. de a evita călătoriile neesențiale în Federația Rusă, iar celor care se află temporar în această țară să ia în considerare părăsirea teritoriului Federației Ruse cât mai curând.

Totodată, MAE recomandă cetățenilor români prezenți pe teritoriul Federației Ruse să manifeste atenție sporită, să evite locurile în care sunt prezente adunări publice sau aglomerări mari de persoane și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest sau alte manifestații care pot genera violențe stradale”, se arată în comunicatul MAE.

Recomandările MAE pentru românii aflați în Rusia

De asemenea, MAE reiterează recomandarea adresată și anterior cetățenilor români care se află pe teritoriul Federației Ruse să își înregistreze neîntârziat prezența prin intermediul platformei www.econsulat.ro, la adresa https://www.econsulat.ro/CetateniRomaniInregistrati/Inregistreaza, disponibilă atât de pe PC sau laptop, cât și de pe telefonul mobil.

Cetățenii români pot solicita asistență consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Moscova: +7 499 143 0427; +7 499 143 0350, al Consulatului General al României la Sankt Petersburg: +7812 3126141 și al Consulatului General al României la Rostov pe Don: +7 (863) 283 10 15, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu caracter de urgență, au la dispoziție şi telefonul de urgență al misiunii diplomatice a României în Moscova: +7 916 017 9882, precum și telefoanele de urgență ale oficiilor consulare la Sankt Petersburg: +7 965 777 43 38 și Rostov pe Don: +7 (909) 437 72 22.

MAE subliniază importanța informării permanente din surse sigure și oficiale și luarea tuturor măsurilor posibile pentru asigurarea siguranței personale și solicită cetățenilor români consultarea paginilor de Internet:

http://moscova.mae.ro, http://sanktpetersburg.mae.ro, http://rostov.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația „Călătorește în siguranță” (www.mae.ro/app_cs), care oferă informații și sfaturi de călătorie utile

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE