Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

MAE cere eliberarea ostaticilor români din Gaza. Luminița Odobescu: Am acționat în concertare cu partenerii țării noastre

România solicită eliberarea tuturor ostaticilor din fâșia Gaza, fără precondiţii, inclusiv a celor şase persoane  cu dublă cetăţenie - israeliană şi română. Declarația a fost făcută de ministrul român de Externe. Luminiţa Odobescu spune că peste 260 de cetăţeni români solicită evacuarea din Gaza. Șefa Comisiei Europene Ursula Von Der Leyen a precizat, de altfel, că sprijină statele membre în demersul lor de a-și elibera ostaticii. 

În Gaza, după atacul comis de teroriștii Hamas în 7 octombrie, se află 242 de ostatici, potrivit autorităților israeliene. Identificarea lor a necesitat mult timp, deoarece nu toţi sunt cetăţeni israelieni. Printre aceștia, după ultimele informații, se află și șase cetățeni români cu dublă cetățenie. 

Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: ”România a condamnat atacul Hamas și susține dreptul Israelului de a se apăra în linie cu dreptul internațional și dreptul umanitar internațional. România solicită eliberarea tuturor ostaticilor, fără precondiții, inclusiv a celor șase cetățeni cu dublă cetățenie, israeliană și română, ostatici în fâșia Gaza.” 

Celula de Criză a ministerului român de externe continuă, în paralel, demersurile pentru evacuarea din Fâșia gaza a celor peste 260 de cetăţeni români și a familiilor lor.  

Luminița Odobescu, ministrul Afacerilor Externe: ”Am acționat în concertare cu partenerii țării noastre și suntem în contact permanent cu partenerii țării noastre din regiune, cu partenerii internaționali ai României. De asemnea țara noastră a aprobat livrarea a 230 de tone de asistență umanitară spre populația civilă din fâșia Gaza.”

Uniunea Europeană vine în ajutorul ostaticilor

Statele membre ale Uniunii Europene conduc formalitățile pentru eliberarea ostaticilor iar executivul comunitar le oferă sprijin pentru ca totul sa se desfasoare  în siguranță. 

Ursula VON Der Leyen, șefa Comisiei Europene: ”Este una din cele mai mari mai mari crize a ostaticilor din istoria Europei, dar și pentru multe țări din afara Europei. Toți ostaticii trebuie să ajungă acasă la cei dragi. Vom susține statele membre cu tot ceea ce putem. Fiecare ostatic este important, iar cei care i-au răpit trebuie să-i elibereze. Trebuie să-i elibereze imediat!” 

Ostaticii au fost capturați din localitățile aflate de-a lungul graniței Israelului cu Gaza pe care teroriștii Hamas le-au invadat pe 7 octombrie. Au fost luați ostatici și din baze militare dar și de la un festival unde se aflau mulți tineri. Printre ei se numără civili, soldați, persoane cu dizabilități, copii, batrani și chiar și un bebeluș de 9 luni. În total sunt 33 de copii printre cei răpiți de Hamas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE